Jonge Leeuwarder stoomt profvoetballers met privé-training klaar voor nieuwe seizoen

Hij is 23 jaar en voetbalt zelf in het eerste bij Blauw Wit '34, maar toch komen enkele voetballers bij Kayin Kleefstra langs voor trainingen. Kleefstra is eigenaar van een voetbalschool en stoomt onder andere Mark Diemers (Feyenoord), Mees Hoedemakers, Issa Kallon en Ragnar Oratmangoen (alle drie SC Cambuur) klaar voor het nieuwe seizoen.
Proffuotballers krije privé-training fan jonge Ljouwerter
In de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen bij Feyenoord was Diemers de eerste die deze zomer begon met de extra trainingen. Doordat beelden daarvan op social media gedeeld werden, zagen ook een aantal Cambuur-spelers het. Zo kwamen ook onder andere Hoedemakers, Kallon en Oratmangoen bij Kleefstra terecht. "Ik denk dat ik oefeningen bedenk die ik probeer op zo'n hoog mogelijk niveau te zetten, zodat ik die jongens uitdaag", zo vertelt Kleefstra. "Ik weet dat ik die jongens niet veel ga bijbrengen, maar ik denk dat ik ze wel kan uitdagen in mijn vormen. Dat is mijn doelstelling bij trainingen. En dat ik ze fit houd."
© Omrop Fryslân
Maar wat doen ze nou precies op zo'n privé-training? Kleefstra: "Het is heel veel kort voetenwerk, waarbij je veel bezig bent met passing en 'awareness', dat is weten wat er om je heen gebeurt. Daarom werken we ook met iPads waar nummers en kleuren op te zien zijn, waarbij ze handelingen moeten doen. Dat is wat we voornamelijk doen, maar ook schiettechniek en alles eromheen."
Kallon heeft veel voordeel van de extra trainingen, zo vertelt hij. "Hij heeft veel goede trainingsstof en dat is goed voor je vaardigheden. Hij heeft oefeningen waarbij je je balgevoel en je vaardigheden heel erg traint. Ik denk dat het voor ons allemaal goed is."
© Omrop Fryslân
Volgens de aanvaller voegen deze extra trainingen ook echt wat toe aan wat ze bij de club doen. "Op de club train je meer in groepsverband. Hier kun je echt je individuele dingetjes trainen. Op de club heb je daar misschien één dag voor van de zes, zeven trainingen in de week. Hier is alles op jou gericht en krijg je veel aandacht. Dat is fijn."
Vanaf 1 januari is Kleefstra eigenaar van voetbalschool Panenka. Hij is trots dat hij dat voor elkaar heeft gekregen op 23-jarige leeftijd en is Emiel Kramer, de eigenaar van nu, dankbaar. "Het is wel een droom die uitkomt."