Fryslân is sinds een paar weken een eiland rijker in het IJsselmeer

Fryslân is een eiland rijker in het IJsselmeer. Sinds een paar weken is het boven water gekomen. Het wordt aangelegd voor en door het windpark Fryslân dat in de zomer van volgend jaar 89 windmolens in bedrijf wil hebben. Het eiland wordt nu ingericht als werkeiland, maar moet uiteindelijk een plus opleveren voor de natuur en dan vooral de vogels. Begin augustus moet het klaar zijn, waarna er nog wat werk wordt gedaan aan ondieptes bij het eiland.
Fryslân hat der in eilân by
"Het is bedoeld als werkeiland. Dus in de bouwfase van het Windpark Fryslân wordt het gebruikt om werk te doen en om achter te schuilen. En als het park gebouwd wordt en de molens staan, wordt het omgebouwd tot natuureiland", zegt directeur Anne de Groot van Windpark Fryslân. Het eiland wordt nog met stenen verstevigd.
Momenteel wordt op Breezanddijk het station gebouwd waar stroom van de windmolens omgezet. In maart moet de eerste windmolen er staan en die begint gelijk te leveren. De planning om alles komende zomer af te hebben, is nog altijd goed haalbaar, zo denkt De Groot.
Het werkeiland in het IJsselmeer © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het project heeft volgens hem geen vertraging opgelopen door het coronavirus: "Dat was natuurlijk best spannend toen corona uitbrak en wij zagen wat voor implicaties dat allemaal had. Het is een groot internationaal project met materiaal dat van vele plekken over de hele wereld komt. Wij hebben toch gezien dat eigenlijk overal de productie is doorgegaan, wat heel belangrijk is in deze fase. Het werk zelf kon ook doorgaan met aangepaste maatregelen."
Er wordt gewerkt met zwaar materieel © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Er zijn veel protesten geweest tegen de windmolens en het zijn er ook veel; ze moeten voor 500.000 huishoudens stroom op kunnen leveren. De Groot: "De ashoogte wordt 115 meter en de tipmeter 180 meter. Ja, ze zijn heel zichtbaar. Dat zullen mensen zeker zien en dat zal zeker opvallen."
Het natuureiland mag dan wel wat winst opleveren voor de natuur en het ligt op ruime afstand van het park, maar voor vogels is het geen goed nieuws. De in Nederland gebruikte norm van één procent extra sterfte per jaar kan het aantal vogels in tien jaar tijd, afhankelijk van de soort, al met twee tot 24 procent reduceren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat afgelopen jaar werd gepubliceerd.

Stilstand

Als het uit de hand loopt, kunnen ze bij Windpark ingrijpen, zegt De Groot: "We moeten zien wat er gebeurt. Dat monitoren we ook. Die verplichting ligt ook onder de vergunning, maar wij vinden dat ook logisch. daarbij hebben we ook al gekeken naar welke maatregels je kan nemen als er toch onverwacht meer vogels bij het park zijn. We kunnen dat zien en ja dan kunnen we zien of we er maatregelen voor kunnen treffen. En stilstand is daar een van, maar dat is natuurlijk niet de meest favoriete."
Buizen die gebruikt zijn om het zand op te spuiten © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Een opvallende ontwikkeling is dat er tegenwoordig datacentra opduiken op plaatsen waar veel duurzame stroom beschikbaar is. Op de vraag of zoiets hier ook speelt, zegt De Groot het volgende: "We hebben de stroom verkocht aan Eneco. En met hen hebben wij ook afspraken gemaakt dat wij hier in de regio weer afnamemogelijkheden zullen onderzoeken voor Friese bedrijven. Maar dat is niet gericht op datacentra."
Het eiland in het IJsselmeer © Omrop Fryslân, Remco de Vries