Friese boeren als eerste in Bilthoven: veel toezicht op de been

De Friese boeren waren samen met die uit de Noordoostpolder als eerste in Bilthoven voor de protestdag. De ploeg kwam niet met tractoren, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar met auto's. Maar omdat de reisplanning wel werd aangehouden, waren de boeren er vroeg. De verwachting is dat het maximale aantal van 2.000 demonstranten in de loop van de dag wel zal worden gehaald.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Op het protestterrein staat een podium met een groot scherm. Daarvoor staan stippen op de grond, zodat demonstranten voldoende afstand kunnen houden. Er is veel toezicht: politie, handhaving, defensie en marechaussee. Bij het gebouw van het RIVM kunnen de demonstranten niet komen, dat de boeren zelf het 'Rijksinstituut voor Volksverlakkerij en Manipulatie' noemen.

Veiligheidsregio: houd afstand

De Veiligheidsregio Utrecht wijst de boeren er op dat ze genoeg afstand van elkaar moeten houden met het demonstreren. "we zagen dat mensen bij het uitstappen uit de auto naar elkaar toe kwamen, en dat gebeurde ook toen mensen met elkaar naar het terrein liepen. In het hele land zien we dat mensen steeds minder afstand houden," zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Ook de spreker op het podium heeft de demonstranten opgeroepen om uit elkaar te gaan.
Burgemeester Sjoerd Potters van gemeente De Bildt heeft aangegeven dat het maximale aantal van 2.000 man intussen is behaald en vraagt mensen die geen boer zijn om niet naar de demonstratie te gaan.
Er zijn niet enkel boeren, maar ook mensen die het goed voor hebben met de agrariërs. Zo ook Rob Bok, die al tien jaar in Fryslân woont. "Ik ben van Friesland Actieteam #DeBuren. Ik ben geen boer, maar sympathisant. Ik ben hier uit solidariteit. We blijven de boeren steunen. We hebben ze nodig en ze mogen niet verdwijnen uit Nederland. Men wil de stikstofregels van tafel hebben, het is slecht voor de dieren en de productie gaat omlaag. Daar zijn we tegen. We zijn wat eerder dan verwacht, omdat we aanvankelijk met tractoren zouden komen. Daarom zijn de Friezen er samen met de Noordoostpolder het eerste."
Verslaggever Onno Falkena in Bilthoven
© Omrop Fryslân, Onno Falkena