Opnieuw protestdag Farmers Defence Force: wat doen de boeren woensdag?

Het is weer een protestdag van boeren. Actiegroep Farmers Defence Force heeft voor woensdag een demonstratie aangekondigd die om 13.30 bij het RIVM moet zijn tegen het stikstofbeleid van de overheid. Een belangrijk punt daarin zijn de plannen om de hoeveelheid eiwit in het veevoer te verlagen. Dat is een van de maatregelen van minister Carola Schouten van Landbouw die de stikstofuitstoot moet verminderen.
Boereprotest
Update 9.30 uur: de groep boeren is nu bij Eemnes en rijdt zo'n 20-30 kilometer per uur. De colonne is onder politiebegeleiding onderweg.
Update 8.15 uur: Friese boeren rijden op dit moment in colonne over de A6 richting de Ketelbrug. Zij zorgen voor oponthoud op de weg, er staat op dit moment een file.
Update 7.00 uur: de eerste Friese boeren hebben zich in Bant verzameld. Op dit tijdstip is het nog maar een handvol, maar er zijn colonnes vanuit Twijzel, Ryptsjerk, Heerenveen en Wolvega onderweg. Waarschijnlijk gaan de boeren met hun auto's over de snelweg naar het zuiden, maar: wel in tractortempo. Heel langzaam dus. Dit kan dus mogelijk hinder voor het verkeer opleveren.
De boeren passeren Eemnes © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Boeren zijn welkom op de Biltse Rading, een locatie die op drie kilometer van het RIVM-gebouw ligt. Daar kunnen maximaal 2.000 personen veilig demonstreren volgens de Veiligheidsregio. 's Ochtends verzamelen Friese boeren zich op diverse plaatsen, onder meer in Heerenveen, Joure en Bolsward. Men rijdt naar Bant om daarna met andere noordelijke boeren naar Bilthoven te rijden. Mogelijk gaan de boeren langzaam over de snelweg rijden. Om 13.30 moet de demonstratie beginnen.

Verzamelen in Bant

Er zijn auto's naar Bant gekomen met een speelgoedtractor op het dak. "We zijn wél met de tractor," lacht Mick Tinga van Farmers Defence Force. "Je moet soms wat als ze vanuit Den Haag zo corrupt omgaan met onze boeren. Het water staat bij iedereen tot de lippen. Het moet ophouden. We gaan zo rijden, al gaan er nog meer op andere tijdstippen rijden. Ik denk dat Bilthoven nog nooit zoveel mensen gezien heeft. We zien vanzelf hoeveel er komen. Mijn gevoel is positief."
Mick Tinga van Farmers Defence Force

'Niet over de snelweg'

Veiligheidsregio Fryslân heeft afspraken gemaakt met de boeren. Jan Rijpstra zei als plaatsvervangend voorzitter: "We hebben goed contact met vertegenwoordigers in onze provincie. Daarmee hebben we ook afgesproken: op de snelweg, no way. Dat is niet wat we doen. De veiligheid en de volksgezondheid staan voorop voor ons." Rijpstra gaf ook aan dat er een draaiboek klaar ligt en dat men de boeren goed in de gaten houdt.

Trekkerverbod

In navolging van Veiligheidsregio Utrecht hebben ook Groningen, Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek besloten dat een demonstratie met tractoren en andere landbouwvoertuigen niet mag. Daarom heeft Farmers Defence Force opgeroepen om met de auto naar Bilthoven te komen. Toch heeft voorman Mark den Oever ook in de media aangegeven boeren niet ongelijk te kunnen geven als ze toch voor de tractor kiezen. Maandag is het leger ingezet om bij het RIVM blokkades te plaatsen, want er worden wel demonstranten verwacht. Er liggen betonblokken, er staan hekken en er rijden politiewagens.
Mogelijk zou er bij Lelystad Airport een demonstratie komen van Farmers Defence Force. Dat is ook de reden dat Veiligheidsregio Flevoland het besluit genomen heeft dat ook daar geen tractoren mogen worden gebruikt voor de demonstratie. Het verbod in de Gooi- en Vechtstreek is omdat daar het Mediapark zit, ook een mogelijk doelwit van acties. En Groningen heeft het verbod ingesteld omdat protestdagen daar eerder leidden tot gevaarlijke situaties op de weg.
Verslaggever Onno Falkena bij de colonne boeren