Gesloten Grouster cafés te vol in coronatijd: "Er was sprake van een exces"

Café De Treemter en het terras van eetcafé Amicaal in Grou zijn gesloten vanwege een exces. Dat zegt locoburgemeester van Leeuwarden Hilde Tjeerdema. De cafés moesten zaterdag sluiten omdat ze zich niet goed aan de coronamaatregels hielden.
Sletten Grouster kafees
"Het is afgelopen zaterdagavond en -nacht heel druk geweest in het centrum van Grou", zegt Tjeerdema. "Daarbij is het controleurs van de gemeente opgevallen dat bezoekers geen afstand houden, dat er gen hygiënemaatregelen waren genomen en dat mensen niet aan een tafel zaten, zoals wel de bedoeling was."

Sprake van exces

Volgens Tjeerdema gebeurde het maar één keer eerder in gemeente Leeuwarden dat een café dicht moest. "Over het algemeen zien we dat ondernemers zich goed aan de maatregelen houden." Dat er nu twee cafés moesten sluiten, is omdat ze zich niet goed aan de maatregels hielden. "Volgens onze constatering was er nu sprake van een exces."
De cafés mogen binnenkort weer open, maar dan moeten ze wel met en plan komen met hoe ze zich wel aan de maatregels kunnen houden.
Locoburgemeester Hilde Tjeerdema
De Treemter in Grou © Google Streetview
Volgens plaatsvervangend voorzitter Jan Rijpstra is de Veiligheidsregio scherp op het gevaar van besmettingen in de horeca. "We hebben de gevolgen op een aantal plaatsen in Nederland al gemerkt, dat het aantal besmettingen enorm is toegenomen, wat ook met de horeca te maken heeft gehad."

Verantwoordelijkheid nemen

Horeca-ondernemers en ook gasten moeten zich bewust zijn van de mogelijke gevaren, zegt Rijpstra. "Als ondernemer heb je verantwoordelijkheid, en als bezoeker ook. We geven de horeca al veel meer ruimte vanuit de meeste gemeenten, dat ze de terrassen groter mogen hebben, om de anderhalve meter mogelijk te maken."
Jan Rijpstra
Volgens Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, heeft de horecabranche het moeilijk met de coronamaatregelen. "Wat we aan onze gasten merken is dat ze een beetje coronamoe worden, een beetje anderhalvemetermoe, plat gezegd: de gast die pikt het niet meer. En zeker niet als ze een pilsje ophebben."
Van de Erve zegt dat ondernemers het niet kunnen uitleggen dat er in de horeca zulke strenge maatregelen gelden, terwijl je bijvoorbeeld wel weer met vier mensen in een auto mag zitten. "En dan moet je als horecaondernemers zeggen dat het niet mag. Dat gaat tegen ons DNA in, wij willen zorgen dat onze gasten plezier hebben."

Kwaad bloed tussen ondernemers

Er zit verschil in hoe goed verschillende ondernemers met de maatregels omgaan, zegt Van de Erve. "Ondernemers leven de regels heel strikt na en hebben een leeg terras, en iemand die zegt 'wij zetten niemand van ons terras af' heeft een vol terras. Dat zet natuurlijk ook een beetje kwaad bloed."
Corné van de Erve