Herdenking voor shorttrackster Lara van Ruijven in Thialf

In ijsstadion Thialf zal woensdag een herdenking voor Lara van Ruijven worden gehouden, de wereldkampioene shorttrack die op 10 juli overleed. Woensdagavond zal ze met een rouwauto naar Thialf worden gereden. Teamgenoten zullen een erehaag vormen en de auto rijdt een laatste ronde in Thialf.
Lara van Ruijven op archiefbeeld © Orange Pictures
Van Ruijven overleed in Frankrijk en is afgelopen weekend teruggebracht naar Nederland. Na het samenzijn in Thialf wordt haar lichaam naar Westland gebracht, waar ze opgroeide voor ze naar Heerenveen verhuisde. De familie zal in besloten kring afscheid nemen.

Wereldkampioene

Carl Mureau van de KNSB zegt dat het een bijzondere herdenking voor een bijzondere shorttrackster wordt. "De eerste Nederlandse vrouw die een wereldtitel shorttrack heeft gewonnen vorig jaar. Woensdagavond zal Lara in een lijkwagen naar Thialf wordt vervoerd. Dan is het de bedoeling dat er rondom Thialf een erehaag gevormd wordt door fans, belangstellenden, shorttrackliefhebbers. De auto gaat Thialf binnen en zal in Thialf nog een ronde rijden waar ze wordt toegeklapt door haar ploeggenoten. Daarna gaat de auto weer naar buiten om Thialf weer te verlaten, waar ze iedere dag trainde. Daarna gaat ze naar Westland, waar later de uitvaart ook zal zijn."
De hele herdenking vindt plaats in overleg met de familie van Van Ruijven. "De familie wilde de uitvaart besloten houden, maar aan de andere kant wilden ze ook dat Lara het eerbetoon zou krijgen dat ze zo verdient. Door keihard te werken met haar talent en doorzettingsvermogen heeft ze zich naar de wereldtop gewerkt. Een onmisbare schakel van het relayteam. In 2019 kwam de ultieme beloning toen ze wereldkampioen werd op de 500 meter in Sofia. Omdat er geen WK is verreden vanwege corona is ze nog steeds regerend wereldkampioen op de 500 meter."
Carl Mureau van de KNSB