Ludiek protest: boeren maken pompeblad van trekkers in weiland bij Loënga

Het dorpje Loënga was maandagavond het decor van een groot boerenprotest. Met meer dan 400 trekkers maakten boeren uit heel Fryslân een statement tegen de overheid. Ze protesteren daarmee tegen de maatregels van landbouwminister Schouten. Om hun eenheid te tonen, maakten de boeren een groot pompeblad van trekkers in het weiland. Ook was de tekst Fryslân vanuit de lucht te lezen.
Ludyk protest mei trekkers, boeren meitsje pompeblêd yn greide by Loaiïngea

Doorgaan tot ik erbij neer val

"We doen dit om ook eens goed in het nieuws te komen", zegt Lieuwe Dooper. Hij staat met een grote glimlach het verkeer te regelen op het smalle weggetje naast het weiland. Het weiland stroomt vol met trekkers. "We hebben met een gps de complete route uitgezet," lacht Dooper terwijl hij de trekkers naar de juiste plekken wijst. "Dit protest is bedoeld om het negatieve beeld dat we alleen maar wegen blokkeren tegen te gaan. Ik ben bij alle protesten geweest en wilde ook dit niet missen. Ik ga door tot ik erbij neer val."
© Omrop Fryslân, Sjoerd Dijkstra

Verbonden

De wei verandert langzamerhand in een klein festivalterrein. Op een podium staat een zanger de boeren toe te zingen en spelen. Ook zijn er twee dixies geplaatst en staat een snackwagen klaar om de boeren van een hamburger te voorzien. "Wij komen helemaal uit Workum", vertelt Jochum van der Gaast. "Een half uurtje rijden, maar dat hebben we er wel voor over. Dit protest is uniek. Op zo'n manier in beeld te komen is mooi. Ik ben zelf geen boer, maar we hebben wel een bedrijf in de mechanisatie. We zijn met elkaar verbonden. Samen zijn we één."
Na veel geregel, de trekkers hun plek te wijzen en alles klaarzetten, lukt het de organisatie uiteindelijk de tekst en het pompeblad voor elkaar te krijgen. "Het heeft even geduurd", lacht Dooper. "Maar als het dan zover is. dan heb je ook iets geweldigs!"
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort