Bijzonder skûtsje zeilt op het water van het Pikmar bij Grou

Het SKS-skûtsjesilen gaat dit jaar vanwege corona niet door, maar dat betekent niet dat de schippers de boten laten stilliggen, Het evenement zou anders zaterdag officieel beginnen en daarom gaat een aantal skûtsjes wel het water op, waaronder het bijzondere skûtsje van oud-schipper Anne Tjerkstra.
Bysûnder skûtsje te wetter op it Pikmar
Het skûtsje is, met een lengte van twee meter, net groot genoeg voor Tjerkstra om alleen in te zitten. Maar dat is niet alles; de intentie van Tjerkstra was om het skûtsje te gebruiken als doodskist. "De bedoeling was dat ik met dit skûtsje het crematorium in zou gaan, maar de kinderen zijn het er niet mee eens. Ze vinden het skûtsje veel te mooi."
Tjerkstra heeft enkele winters aan het skûtsje gewerkt en kan er nu zelfs ook in zeilen. "We gaan eerst weer even het water op zo, want het is prachtig om met zo'n klein bootje te zeilen. Mijn familie zei ook: als je er in ligt, schudden we je er gewoon uit, want we willen jou wel verbranden, maar het skûtsje niet."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Naast het skûtsje van Tjerkstra gingen er zaterdag meer skûtsjes het water op. Vijf skûtsjes hielden een ereronde speciaal voor het 75-jarig jubileum van de SKS. Voorzitter René Nagelhout vindt het mooi om te zien dat de zeilers op eigen initiatief het water op gaan. "Dit beeld hoort bij de zomer van Fryslân en het beeld van Friese skûtsjes die over de Friese meren varen. Als ik het vertel, krijg ik kippenvel."

Jubileumweekend

De skûtsjes mogen het water wel op, maar er mogen geen wedstrijden worden gezeild. De SKS is druk bezig met de voorbereidingen voor de rest van het seizoen. Nagelhout: "In september hebben we ons jubileumweekend en als de regels het toestaan, zullen wij daar ook een wedstrijd organiseren. Geen officiële wedstrijd, maar de strijd om de jubileumbokaal."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers