Nieuwe sterrenwacht op 'donkerste plek' in het Lauwersmeergebied

De Rijksuniversiteit Groningen bouwt momenteel een nieuwe sterrenwacht op een van de duisterste plekjes van Nederland: het Lauwersmeergebied. De nieuwe sterrenwacht komt bij het activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer en is voornamelijk bedoeld voor het groeiende aantal sterrenkundestudenten. "We hebben ook al een sterrenwacht in de stad Groningen, maar daar kunnen niet alle studenten terecht", zo zegt sterrenkundige Marlies van de Weijgaert. "Dit is echt de ideale plek."
Koepel stjerrewacht
In twee weekenden wordt de sterrenwacht met behulp van vrijwilligers voor een groot deel in elkaar gezet. En dat in elkaar zetten blijkt nog een heel gedoe. Zo blijkt dat de handleiding niet helemaal klopt. "We hadden het draaiende deel al gemonteerd op de fundering en nu blijkt dat we daardoor niet bij bepaalde schroefjes kunnen. En dus moet nu alles weer uit elkaar", zegt emeritus hoogleraar sterrenkunde Jan Willem Pel.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"En dat is niet de eerste keer, want vorige week hadden we kortsluiting en het probleem konden we alleen verhelpen door alles weer uit elkaar te halen." Toch hebben de vrijwilligers er alle vertrouwen in dat de sterrenwacht binnenkort te gebruiken is. "In september moeten de eerste studenten er aan de slag kunnen."

Straks ook niet-studenten

De nieuwe sterrenwacht in het Lauwersmeergebied is echter niet alleen bedoeld voor de studenten van de RUG. Uiteindelijk mogen ook niet-studenten zo nu en dan door de telescoop kijken. De eerste keer zal waarschijnlijk bij de Nacht van de Nacht zijn. Die wordt eind oktober gehouden.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga