Zoektocht naar meisje bij Ameland heeft diepe indruk gemaakt op hulpverleners en eilanders

De zoekactie van afgelopen week naar het vermiste Duitse meisje bij Ameland heeft diepe indruk gemaakt op de mensen die hebben meegezocht. Het lichaam van het 14-jarige meisje werd vrijdag na zes dagen gevonden vlakbij een booreiland in de Noordzee, noordoostelijk van Ameland. Een zoekteam van de Landelijke Eenheid van de politie vond het lichaam. Ondanks de trieste afloop, overheerst de opluchting dat ze is gevonden.
© Facebook SAR Nederland
Meer dan 150 mensen hebben meegedaan aan de zoektocht, waaronder het Search and Rescue (SAR). Een team van vrijwilligers zat de hele week op het eiland en op het water om alles af te zoeken. "Het is een hele bewogen week geweest", zegt Houwina Postma van SAR. "Een intensieve zoekactie en ook best wel emotioneel, ook vanwege de saamhorigheid van de eilanders die gigantisch mee hebben gezocht. Dan is het moment dat ze wordt gevonden bij iedereen grote opluchting, vooral voor de ouders, maar dan moet je gewoon weer verder."
Niet alleen SAR zocht mee, maar ook onder andere politie, brandweer, de Kustwacht, de KNRM en veel eilanders. Garnalenvissers voeren met hun schepen in linie langs de kust op zoek naar het meisje. Ook werd een dregteam en een specialistisch marine-duikteam ingeschakeld. Het was een moeizame zoektocht, zegt Postma. "Het is zoeken naar een naald in een hooiberg, en de hooiberg is er ook niet. Het wordt moeilijk dan, het is moeilijk."

Geen openbare herdenking

Zondag zouden alle hulpverleners een herdenking houden op het water ter ere van het meisje, maar die gaat niet door. Postma: "Die is helaas afgezegd. Dit idee kwam naar voren, ook om de eilanders te bedanken en ook een stuk respect naar het meisje dat verdronken is en haar ouders die het op dit moment vreselijk moeilijk moeten hebben. Maar goed, het blijkt nu dat het een soort mediashow wordt en dat is niet onze insteek geweest."
Ze zullen het meisje daarom binnenkort in anonimiteit en stilte herdenken. Postma vertelt dat een herdenking niet vaak wordt gehouden. "Dit doen we eigenlijk nooit. We hebben veel vermissingen en je kunt niet alles meenemen. Maar dit was ook een stukje respect laten zien aan de eilanders. Wat ze allemaal hebben gedaan voor alle hulpverleners, dat is echt met geen woorden te beschrijven. We zijn er stil van."
Houwina Postma van het Search and Rescueteam (SAR)
© Kappers Media
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland heeft enorme waardering voor alle mensen die hebben meegedaan aan de zoektocht en is blij dat het meisje uiteindelijk is gevonden. "Gelukkig konden we de onzekerheid bij de familie wegnemen en hoewel het slecht nieuws was, duidelijkheid geven over de situatie van het meisje."
De burgemeester is bij de familie langs geweest om ze te condoleren met het grote verlies. "Ze waren intens verdrietig", vertelt Stoel. "Lange tijd verkeer je in onzekerheid en hou je rekening met deze optie. Op zo'n moment is dat natuurlijk heel verdrietig nieuws voor die mensen."

Dank aan de eilanders

De familie van het meisje werd de hele week opgevangen door eilanders. Ze konden langer blijven in het appartement dat ze hadden gehuurd en later werd er nog een ander appartement aangeboden. Stoel heeft groot respect voor de wijze waarop de eilanders het hebben opgepakt. "Daar wil ik ook mijn dank voor uitspreken."
De eilanders zijn enorm geschokt, zegt Stoel. "Het is 25 jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurd is en iedereen leefde mee met de familie en dacht mee, ook met een herdenkingsplaats in het strandhuis om de familie een hart onder de riem te steken."
Burgemaster Leo Pieter Stoel van Ameland