Gertjan Verbeek over eerste promotie SC Heerenveen: "Het feest erna was ongekend"

"Dit was misschien wel het belangrijkste moment voor Heerenveen." Gertjan Verbeek heeft het over de promotie naar de eredivisie in 1990. Heerenveen wint van FC Emmen in de nacompetitie en promoveert voor de eerste keer naar het hoogste niveau. Een grote stunt, want Heerenveen eindigt dat seizoen als zestiende.
Ynternetrepo: Gertjan Verbeek oer earste promoasje: "Het feest daarna was ongekend."
Heerenveen wint in de eerste divisie onder leiding van trainer Ab Gritter de eerste periode. Daardoor zijn ze zeker van de nacompetitie, maar daarna gaat het alleen maar slechter. Halverwege het seizoen neemt Fritz Korbach het over van Gritter. Veel beter gaat het niet. Sterker nog, Heerenveen eindigt het seizoen als zestiende en niemand verwacht dat de club een rol zal spelen in de nacompetitie.
"Het was niet een goed seizoen", vertelt Verbeek, die destijds bij Heerenveen speelde. "We hadden wel een leuke ploeg, begonnen ook goed, maar zakten daarna weg. Over promotie had niemand het."
De club komt eerst in een poule van drie ploegen. De winnaar speelt dan in een finale tegen de winnaar van de andere poule voor één plaats in de eredivisie. Heerenveen verliest uit bij Go Ahead Eagles en thuis is NAC met 2-0 de betere.
Marten Dijk, Richard Goulooze en Gertjan Verbeek © Omrop Fryslân
Toch komt Heerenveen terug. Ze winnen met 2-0 van Go Ahead Eagles en moeten dan naar Breda. Heerenveen wint met 1-0. Maar promotie lijkt dan nog altijd ver weg. NAC en Go Ahead Eagles moeten nog tegen elkaar en er is maar één uitslag mogelijk. NAC moet met één doelpunt verschil winnen. Verbeek: "Ik ga samen met Lubbe (Van Dijk, red.) naar Deventer. We wisten niet wat we zagen. Er stonden in dat hele stadion twee man te juichen en dat waren wij."

Finale tegen FC Emmen

Heerenveen moet dan twee keer tegen Emmen. De eerste wedstrijd gaat in Emmen met 1-0 verloren. "Maar we waren zeker niet kansloos", aldus Verbeek. "We hadden wel het gevoel dat er wat in zat." Tijdens de thuiswedstriid begint Verbeek in de spits. "Verrek, ik dacht dat ik linksback speelde, maar ik sta in de spits." Hij maakt met een vliegende kopbal na drie minuten al de 1-0 en nog voor rust maakt Marten Dijk 2-0.
Met Verbeek kijken we terug naar de samenvatting. "Pfoe, het niveau is niet best, hè. En Tukker (keeper, red.) heeft ons wel gered. Wat krijgen ze een kansen." Maar Heerenveen houdt stand en promoveert voor het eerst. "Ik kan kan me vooral het feest herinneren daarna. Eerst meteen na de wedstrijd op woensdagavond, maar het weekend daarna ook nog. We moesten op het stadhuis komen zaterdag en toen waren er duizenden mensen. Toen dacht ik al, nou is het wel klaar, maar toen hadden we zondag weer een feest. Weer duizenden mensen. Niet normaal."
Tijdens de Heerenveenweek blikken we elke dag terug op onderwerpen uit het verleden van sportclub Heerenveen. Maandag 20 juli bestaat Heerenveen 100 jaar en Omrop Fryslân viert dat met diverse reportages. Elke ochtend in het radioprogramma Fryslân fan 'e moarn blikt verslaggever Roelof de Vries terug op momenten uit de geschiedenis van de club, laten we fragmenten horen van de zes podcasts die Omrop Fryslan heeft gemaakt over SC Heerenveen en hebben we een prijsvraag. Als luisteraar kun je dan het jubileumboek van SC Heerenveen winnen.
Alles over SC Heerenveen en het 100-jarig bestaan kun je terugvinden op onze speciale pagina over Heerenveen 100 jaar.