Waddeneilanden vol met toeristen: Ondernemers blij, maar "houd afstand"

De Waddeneilanden zitten vol met toeristen. Door de coronacrisis gaan veel Nederlanders op vakantie in eigen land. De kustgebieden en de Wadden zijn in trek. De toeristen zijn van harte welkom op de eilanden, want het voorseizoen was een drama. Nu is dat helemaal anders. Wie nu nog naar Vlieland wil, vist achter het net, zegt voorzitter van de eilander ondernemersvereniging Corinne de Groot.
Waadeilannen fol mei toeristen: Undernimmers bliid, mar "houd afstand"
De Groot is zeer blij met de recreatie en het toerisme op Vlieland op dit moment. "We hebben heel veel blije toeristen die hier naartoe komen. De hotels hebben niet te klagen over de bezetting, dus we zijn tevreden. De hotelkamers die vrij komen zijn meteen weer bezet. Eerlijk gezegd had ik dit niet durven dromen. We hopen natuurlijk wel dat iedereen de 1,5 meter in acht houdt."

Toerist heeft genoeg van corona

Ze denkt niet dat het te vol is op Vlieland. "Het is een klein eiland en daardoor lijkt het alsof iedereen bovenop elkaar zit. We proberen zo goed mogelijk te handhaven door fietsen te weren uit de dorpsstraat op drukke momenten. Als men niet meer mag parkeren is er ruimte voor de voetgangers en de noodzakelijke afstand kan houden. We merken echter wel dat de gemiddelde toerist er ook wel een beetje moe van is en eigenlijk het liefst wil doen alsof er niets aan de hand is." Dat kan eigenlijk niet, en daarom blijft de ondernemersvereniging wijzen op de verantwoordelijkheid van gasten en ondernemers.
De Groot begrijpt wel dat vakantiegangers de teugels laten vieren. "Het gevoel van vakantie is: we gaan los. Dat snappen we, maar we willen iedereen toch vragen om de 1,5 meter te handhaven. We willen het zo vriendelijk houden als dat het is."

Inhaalslag

De voorzitter geeft ook aan dat het seizoen meevalt. De verwachtingen waren dramatisch, maar het pakt verrassend goed uit. "We hebben het gevoel dat we een inhaalslag aan het maken zijn. Als het zich zo doorzet en iedereen zich aan de maatregelen blijft houden en we veilig door kunnen blijven ondernemen, dan hebben wij een heel aardig seizoen gedraaid. Onze indruk is dat de mensen die komen ook wel geld willen besteden."
Voorzitter van de ondernemersvereniging op Vlieland, Corinne de Groot
Op Vlieland zijn overal maatregelen genomen vanwege het coronavirus. Zo worden gasten van camping Stortemelk door de huisarts getest als zij klachten hebben. De camping heeft die maatregel in het protocol staan. Inmiddels zijn vijftien toeristen getest, maar tot nu toe is de uitslag steeds negatief.
"Zodra mensen zich niet lekker voelen of koorts hebben, dienen ze ons te bellen of zich te melden bij de receptie", zegt directeur Jan van der Veen van Stortemelk. Daarna krijgen de gasten te horen wat ze moeten doen. Als het niet vertrouwd wordt, moeten ze in hun tent blijven en een afspraak maken met de huisarts.
Directeur Jan van der Veen van camping Stortemelk op Vlieland
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust