Plaag van vliegende mieren zorgt voor kopzorgen in Leeuwarden

Al dagen heeft Klaas Wynja last van mieren. Geen gewone, maar vliegende mieren. Hij maakt zich dermate zorgen dat hij niet meer voor langere tijd de deur uit gaat, want als hij dan terugkeert zit zijn huis er vol mee. Wynja probeert van alles: bestrijdingsmiddelen, de krant, maar niets helpt. Hij hoopt dat zijn woningcoöperatie Elkien kan helpen om de beestjes te bestrijden, maar die zijn er al geweest, ondanks dat het niet onder hun onderhoud valt.
Mierepleach
Aan de Canadezenlaan in Leeuwarden is het een komen en gaan van mieren. "We maken ons zorgen omdat er niets aan gedaan wordt. Wij huren een woning en verwachten dat de verhuurder zorgt dat het probleem wordt opgelost, maar die wil er niets van weten," zegt Wynja.
Ook de buren hebben er last van. Wynja probeert van alles: bestrijdingsmiddelen, de krant, maar niets helpt. "Zodra de zon schijnt dan komen ze uit de nesten vandaan," vertelt Wynja. "Gisteren hing een hele kolonie aan de ramen, dus die gaan we dan met kranten, stofzuigers en poeder te lijf."
Verslaggever Maaike van der Hoek neemt de zaak onder de loep
© Omrop Fryslân
"Normaal gesproken is het zo dat als er ongedierte is, dat de huurder daar zelf verantwoordelijk voor is en ongediertebestrijding kan bellen", zegt Marjolein Raemaeker van woningcoöperatie Elkien. "We zijn toch even langs gegaan om te kijken wat is hier aan de hand. Er werd geconstateerd dat er inderdaad vliegende mieren waren. Dat klopt ook wel want het is de tijd van het jaar, dat zal overal zijn. Onze vakman is bij een bewoner naar binnen gegaan en heeft een aantal kiertjes gekit".

"Wij gaan er niet over"

Volgens Elkien moeten de bewoners een bestrijdingsbedrijf inschakelen omdat de bestrijding van de beestjes niet in hun takenpakket zit. "Als er echt sprake is van zware overlast dan is het een kwestie van melden bij de ongediertebestrijding, daar gaat de woningcoöperatie in principe niet over."
Wynja belt zelf echter niet de ongediertebestrijding. "Dat heeft mijn buurvrouw verderop al gedaan, zij moest 250 euro betalen met haar AOW. Als je iemand laat komen en dat kost zo'n bedrag... Waarom moeten we 250 euro betalen als we hier een huis huren van 700 of 800 euro per maand? Ik heb er alle vertrouwen in dat Elkien hier nog komt om het op te lossen," zegt Wynja..