Afonso Alves: "Het was het beste jaar uit mijn carrière"

Misschien is hij wel de beste voetballer van sportclub Heerenveen ooit na Abe Lenstra: Afonso Alves. Hij scoorde 45 goals in 37 wedstrijden. Il Fenomeno wordt zijn bijnaam en hij speelt als speler van Heerenveen voor het nationale elftal van Brazilië. Sportclub Heerenveen bestaat 100 jaar en daarom belt Omrop Fryslân iedere dag met een speler uit de historie van de club.
Ynternetrepo Afonso Alves
Eerst de plichtplegingen: hoe is het met Alves in deze coronatijd? "Het is rustig, ik zit nu thuis vanwege de pandemie. Het gaat hier erg slecht." Brazilië is een van de landen met de meeste doden.
Alves woont nu in Belo Horizonte, een van de grootste steden van Brazili:e. Daar is hij opgegroeid en voetbalde hij voor Atlético Mineiro. In 2002 verhuisde hij naar Örgryte in Zweden. Hij speelt een jaar bij de club waar de vader van Marcus Allbäck voorzitter van is en verhuist naar Malmö FF.
Na drie jaar scout Heerenveen Alves en beleeft hij de beste fase in zijn carrière. "Ik kan het me goed herinneren. Het waren hele mooie jaren. Het tweede jaar was het meest bijzonder. Toen won ik de Zilveren Schoen (na Totti topscoorder van Europa, red.) en de Nederlandse Gouden Schoen (beste voetballer van het seizoen 2006/2007, red.). Dat was het beste jaar uit mijn carrière.

Kanarie Alves

Het gaat zelfs zo goed, dat de bondscoach van Brazilië Dunga hem selecteert voor het nationaal elftal van Brazilië. Op 1 juni 2007 maakt hij zijn debuut als invaller voor Kaká in een oefenwedstrijd tegen Engeland. Hij wint met Brazilië de Copa América in 2007, al speelt hij in de finale tegen Argentinië niet. Daarna raakt hij uit beeld en speelt hij geen wedstrijd meer. Maar een Heerenveenspeler die opgenomen wordt in de Braziliaanse selectie, dat blijft bijzonder. "Ik kon al een paar spelers van de selectie, dus dat was geen probleem. Van grote en van kleine clubs, dus dat ik van een kleinere club kwam, was geen probleem."
Afonso Alves © Omrop Fryslân
Alves weet na 21 wedstrijden in het seizoen 2006/2007 het clubrecord van Anthony Lurling en John Dahl Tomasson met 19 goals in één seizoen al te verbreken. Alves maakt er zelfs 34 en staat daarmee zesde op de topscoorderlijst aller tijden. Met name de vrije trappen van Alves zijn berucht. "Na de training bleef ik vaak langer met andere spelers om te trainen. Daardoor werd ik echt beter." Bij de trainingen wilde het eigenlijk nooit, zegt trainer Gertjan Verbeek. "Bij de training was ik minder geconcentreerd. In de wedstrijd ging het beter."

Zevenklapper tegen Heracles

"De zeven goals, haha. Ja, natuurlijk ken ik de tegenstander nog, Heracles." Op 7 oktober 2007 wint Heerenveen met 9-0 van Heracles. Twee goals van Gerald Sibon en zeven van Alves. Hij verbreekt het record van Marco van Basten en Johan Cruijff, die ooit zes keer scoorden. "Het was de beste wedstrijd uit mijn carrière," zegt Alves over de wedstrijd. "Heerenveen was echt het hoogtepunt uit mijn carrière."
Goals Afonso Alves
Alves volgt Heerenveen op afstand nog wel wat. hij was ook benaderd om naar Heerenveen te komen om in het kader van het 100-jarig bestaan een jubileumwedstrijd te spelen. "Ik hoop nog een keer terug te komen. Ik hoop dat de jubileumwedstrijd doorgaat. En dan scoor ik weer, misschien wel zeven keer."
© Omrop Fryslân
In de Heerenveenweek kijken we elke dag terug op onderwerpen uit het verleden van sportclub Heerenveen. Heerenveen bestaat maandag 20 juli 100 jaar en Omrop Fryslân viert dat met verschillende reportages. Elke ochtend in Fryslân fan 'e moarn kijkt verslaggever Roelof de Vries terug op momenten uit de geschiedenis, hebben we fragmenten van de zes podcasts die Omrop Fryslân heeft gemaakt over SC Heerenveen en hebben we een prijsvraag. U als luisteraar kan dan het jubileumboek van SC Heerenveen winnen.
Alles over Heerenveen en hun 100-jarig bestaan kun je terugvinden op onze speciale pagina over Heerenveen 100 jaar.