Kyra wil rond de Waddeneilanden zwemmen: "Ik moet nog veel kilometers maken"

Ze is 21 jaar, komt uit Den Helder en heeft al een keer het Kanaal naar Engeland overgezwommen. De 42 kilometer deed ze in 9,5 uur. Maar nu staat ze voor een grotere uitdaging. Ze wil alle Waddeneilanden rond zwemmen. Ze begint eind augustus met het zwemmen om Schiermonnikoog. Dan volgen de andere eilanden. De langste tocht is die rondom Terschelling. Dat is ongeveer 80 kilometer.
Kyra swimt om de waadeilannen
Kyra traint op dit moment elke dag. Deze week was ze in Harlingen om met een groep zeezwemmers mee te trainen. Van Zurich naar Harlingen, een stukje van zeven kilometer. Voor de meesten een aardige afstand, maar Kyra draait haar hand er niet voor om.
In Harlingen moet ze wel even wachten voordat de anderen aankomen. Ze vertelt daar dat ze niet zeker weet of het haar zal lukken, maar er wel goede hoop op heeft. De ervaring op het Kanaal heeft haar vertrouwen gegeven dat ze het aankan. Ze doet het omdat ze het een mooie uitdaging vindt en de eilanden en het Waddengebied bijzonder vindt.
© Simone Scheffer
Kyra zwom de trainingstocht in een gewoon badpak, terwijl alle anderen in echte swimsuits zwemmen. Ze heeft het niet snel koud zegt ze, en het zwemt lekkerder.
Maarten van der Weijden heeft ondertussen ook al wat van zich laten horen. Via WhatsApp heeft hij haar succes gewenst. Ze hoopt nog wat tips van hem te krijgen en vindt het 'bizar' wat hij gepresteerd heeft.
Voorlopig bestaat het leven van Kyra vooral uit water en het erdoorheen ploegen. "Ik moet nog heel veel kilometers maken, ik lig alleen nog maar in het water straks", vertelt ze lachend.