Nieuwe groene invasie in Leeuwarden: de deelscooter

120 opvallende groene scooters rijden vanaf woensdag door de straten van Leeuwarden. Het gaat om scooters van het project Go Sharing. Dat is een platform waarmee je aan de hand van een app een elektrische scooter kunt huren. Als je op je bestemming bent gearriveerd, zet je 'm weg en kan een ander de scooter weer gebruiken.
Nije griene ynvaazje yn Ljouwert de dielscooter
David Heidbuurt is servicemonteur voor het bedrijf. Hij denkt dat dit systeem de toekomst heeft: "Als je bijvoorbeeld in Goutum woont en je wil wat eten in de stad, dan pak je zo'n scooter. Het is een stuk goedkoper dan wanneer je met de auto gaat en dan parkeergeld moet betalen."
Je huurt de scooter per minuut. Dat kost zo'n 20 tot 30 cent. De meeste ritten die de klanten maken, zijn redelijk kort. "Je kunt er de wereld ook niet mee uit. Je kunt zo'n 100 kilometer rijden", zegt Heidbuurt.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Toen de scooters in de stad Groningen in gebruik werden genomen, waren ze al weg voordat de eerste lading op straat stond. In Leeuwarden loopt het wat minder snel. Hier duurde het vijf minuten voordat de eerste werd gehuurd. Het ging om een Duitser die op sollicitatiegesprek moest.
Hij is er blij mee: "Ze hadden gezegd dat dit hier niet bestond, maar ik loop naar buiten en zie er eentje staan. Echt heel erg handig." In Duitse steden is zo'n systeem vrij gewoon: "Er is altijd wel iets beschikbaar. En het is groen, milieuvriendelijk."
Dat is ook de aantrekkingskracht, denkt Heidbuurt. "Alles moet groener worden en daar past zo'n elektrische scooter perfect bij. Wij kunnen heel goed zien hoe vers de accu's zijn. Als ze leeg zijn, vervangen we die."