Prominente Friese CDA'ers verdeeld, maar tevreden met nieuwe lijsttrekker Hugo de Jonge

Hugo de Jonge is de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Hij gaat de kar trekken voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dat is woensdagmiddag bekend geworden na een spannende interne strijd. Het ging uiteindelijk nog tussen hem en Pieter Omtzigt. De uitslag was kielekiele: 50,7 procent van de stemmen ging naar De Jonge. Prominente Friese CDA-leden zijn blij met hun nieuwe lijsttrekker, al hadden sommigen liever Omtzigt als hun nieuwe leider gehad.
Hugo de Jonge yn diskusje mei Pieter Omtzigt (rêch) © ANP
Bij de vorige verkiezingsronde, waarbij ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken nog in aanmerking wilde komen voor het lijsttrekkerschap, werden de stemmen van de CDA-leden als volgt verdeeld: 48,7 procent voor Hugo de Jonge, 39,7 procent voor Pieter Omtzigt en 11,6 procent voor Mona Keijzer. Voor de tweede verkiezingsronde konden CDA-leden tot dinsdagmiddag 12 uur hun stem uitbrengen. Het was erg spannend hoe de eerdere stemmen voor Keijzer nu zouden worden verdeeld onder De Jonge en Omtzigt. De Jonge was lange tijd de grote favoriet bij de partij, maar Omtzigt maakte in een paar weken tijd een behoorlijke indruk bij de CDA-achterban. Met name in zijn kritische uitlatingen over misstanden bij de Belastingdienst.
Bij CDA-leden in Fryslân wordt verschillend gedacht over hun nieuwe lijsttrekker. Gedeputeerde Sietske Poepjes en ook statenlid Rendert Algra wonden er geen doekjes om dat hun voorkeur uitging naar Pieter Omtzigt. Dat het toch Hugo de Jonge is geworden, doet een klein beetje pijn. "Ik vind het jammer', zegt Algra. "Ik denk dat wij met Hugo de Jonge een prima kandidaat hebben, maar ik denk dat we met Pieter Omtzigt beter zaken kunnen doen om van het CDA weer een grote partij te maken."
CDA weer als volkspartij
Poepjes is ook van mening dat De Jonge een goede lijsttrekker is, toch had ze meer vertrouwen gehad in Omtzigt. "De vraag is of De Jonge van het CDA weer de volkspartij kan maken. Omtzigt heeft dat echt in zich, maar ik denk dat De Jonge het ook wel kan. Het CDA moet goed kijken naar de gewone Fries en de gewone Nederlander. Omtzigt is een volhouder, dat heeft hij laten zien bij de misstanden op Malte en bij de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst."
Volgens Algra is die volkse inslag juist de sterke kant van Omtzigt. "De Jonge is meer de bestuurder. Hij was natuurlijk al drie jaar de kandidaat van het bestuur, maar dat accent van Omtzigt is net zo belangrijk. Er moet nu een behoorlijk stuk inhoud van Pieter richting Hugoom van het CDA weer een volkspartij te maken."
Pieter Omtzigt © ANP
Theo Joosten, de Friese CDA-voorzitter, en wethouder Friso Douwstra van de gemeenten Leeuwarden hadden beiden een voorkeur voor De Jonge. "Volgens mij zijn wij allemaal winnaar. We hebben met het hele land gekeken naar hoe het zou komen. Als je dan naar de uitslag kijkt 50,7 procent, dat is toch eigenlijk fifty fifty. Hugo heeft dat gewonnen en daar ben ik blij mee", zegt Douwstra. "We hebben nu een duidelijke lijsttrekker en daar gaan we het mee doen", vult Joosten aan.

Verdeeldheid binnen CDA

Het feit dat de achterban zich zo verdeeld heeft uitgelaten over De Jonge en Omtzigt hoeft volgens Joosten niet te betekenen dat er scheuren in de partij komen. "Als de CDA-leden zich net zo fatsoenlijk opstellen als deze twee heren, dan komt het wel goed."
Iedereen hoopt dat Pieter Omtzigt niet bij de partij verdwijnt. "Omtzigt is ook geen 'new kid on the block'", vindt Douwstra. "Hij gaat ook al minimaal 18 jaar mee en ik hoop ook echt dat hij blijft. Juist voor dat aspect van een brede volkspartij hebben wij Omtzigt nodig." Joosten denkt dat Omtzigt niet gaat verdwijnen op de lijst bij het CDA. "Dat lijkt me heel sterk. We moeten de lijst natuurlijk nog afwachten, maar ik kan me niet voorstellen dat Omtzigt onderaan de lijst zal komen te staan."
CDA'ers Sietske Poepjes, Rendert Algra, Theo Joosten en Friso Douwstra over de verkiezingsuitslag