Nieuwbouw afgebrande Lichtpunt in Kollumerzwaag na 2,5 jaar van start

Na een traject van bijna 2,5 jaar gaat woensdag de eerste paal de grond in voor de nieuwbouw van opvangcentrum Het Lichtpunt in Kollumerzwaag. In december 2017 brandde de woonvorm deels uit. Het bestuur van Stichting Lichtpunt had liever gezien dat de verbouwing veel eerder van start ging, maar het proces nam meer tijd in beslag dan geanticipeerd.
© Adema Architecten
"Het heeft veel te lang geduurd naar ons idee", vertelt Feike Kooistra, coördinator van Het Lichtpunt. De afhandeling met de verzekering kostte veel tijd en daarna volgde het proces met de gemeente en de welstandscommissie. Toen de vergunning na 1,5 jaar werd verleend, bleken veel buurtbewoners bezwaarschriften te hebben ingediend.

Eerste paal door oud-bewoner

Inmiddels zijn alle problemen opgelost en kan de eerste paal de grond in. Dat gebeurt op woensdag 15 juli om 11.00 uur. De eerste paal wordt geplaatst door Jan Visser, oud-bewoner van de Lichtpuntboerderij. Toen de boerderij in april 1998 in gebruik werd genomen, was Visser de eerste bewoner. Hij is ook vrijwilliger bij de Stichting Lichtpuntloods, die onder hetzelfde bestuur valt.
In de 14 opvangplekken die ongeschonden bleven na de brand werden de afgelopen jaren nog steeds mensen opgevangen. Kooistra: "Het gaat om mensen met problemen, die op dat moment geen dak boven hun hoofd hebben."
Stichting Lichtpunt krijgt straks de beschikking over twee woongebouwen met in totaal 20 appartementen. Alle appartementen zijn zelfvoorzienend. De appartementen kunnen ook worden gebruikt voor 'beschermd wonen'. Stichting Opvang en Ontmoeting Lichtpunt, die een eigen bestuur heeft, gaat het gebouw exploiteren.
Toch duur het nog wel even voor de eerste bewoners erin kunnen. "Dan zijn we misschien wel anderhalf jaar verder", legt Kooistra uit. "Daarmee heeft het proces straks een kleine vier jaar geduurd."
In totaal vergt deze nieuwbouw een investering van meer dan 2,5 miljoen euro, waarvan de brandverzekering het grootste deel betaalt. Ook Stichting Lichtpuntloods doet een bijdrage en voor de rest wordt geld geleend bij de SKG, de bank van de Protestantse Kerk Nederland.
Feike Kooistra van Het Lichtpunt in Kollumerzwaag