Restaurant De Pleats in Burgum ondanks corona flink verbouwd

Hoewel veel horecazaken het op dit moment moeilijk hebben en aan investeren niet eens durven te denken, hebben het ondernemerspaar Duursma en de gemeente Tytsjerksteradiel enkele tonnen gestoken in de verbouwing en vernieuwing van restaurant De Pleats in Burgum. Met een grote investering denken ze klaar te zijn voor de toekomst.
De Pleats yn Burgum © Wikimedia Commons
De verbouwing zou eerst in de zomer plaatsvinden, maar directeur en eigenaar Geesje Duursma en haar man Eelke besloten die, onder het motto 'ook dit gaat voorbij', naar voren te halen: "Eelke en ik gingen ervan uit dat wij nog wel tien jaar vooruit konden, dus dan moesten we nu maar doorzetten." Daarnaast was het restaurant dicht en zou een verbouwing nu voor minder overlast zorgen.

Keuken drie keer zo groot

In de 23 jaar dat Geesje en haar man Eelke de zaak hadden, was de keuken nooit echt vernieuwd. Er werd flink geïnvesteerd in renovatie en uitbreiding, waarbij ook de indeling werd verbeterd. De keuken is met 150 vierkante meter drie keer zo groot als die was. "Er zijn een koude keuken en een afwasstraat gebouwd en onze warme keuken is helemaal vernieuwd. En we hebben zo veel mogelijk het gas eruit gehaald." Er wordt nu gekookt op inductie en groene stroom.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Een groot deel van het werk lag door corona stil. De Pleats werkt het hele jaar door en is niet alleen restaurant, maar doet ook catering voor bijvoorbeeld bruiloften, feesten en andere bijeenkomsten. Als er straks weer wat meer mogelijk is, hoopt Geesje weer flink aan de slag te kunnen. "We kunnen nu qua capaciteit veel meer aan. En ons personeel kan nu keurig op anderhalve meter werken."

Troffelvloer

Bijzonder is dat de keuken een speciale stroeve troffelvloer heeft, die geluiddempend is. Zachte ledverlichting voorkomt dat keukenpersoneel last krijgt van flikkeringen. Dat werkt voornamelijk voor medewerkers met autisme beter.
Inmiddels is De Pleats alweer enkele weken open. Het terras heeft door een uitbreiding evenveel zitplaatsen als eerder. De menukaart is kleiner, zodat er minder voorraad nodig is en voedselverspilling afneemt. Veel oplossingen dus om De Pleats weer goed te laten draaien. Geesje: "Wij kijken met vertrouwen naar de toekomst."
Geesje Duursma van De Pleats in Burgum