Valery Popovich: "Natuurlijk scoorde ik alleen maar belangrijke goals"

Valery Popovich speelt maar een half seizoen bij sportclub Heerenveen, maar maakt grote indruk. Hij scoort zes keer, Heerenveen eindigt als tweede en mag voor het eerst Champions League spelen. Popovich gaat terug naar Finland, maar Heerenveen is hem dankbaar. Volgens Foppe de Haan maakte hij alleen maar belangrijke goals. Popovich: "Dat klopt, haha. Natuurlijk scoorde ik alleen maar belangrijke goals."
Ynternetrepo Popovich
Op 6 november 1999 wordt bekend dat Heerenveen een Fin gaat huren. Het gaat om een 29-jarige spits, die vooral in Finland heeft gespeeld voor FC Haka. Hij is dan 29 jaar en heeft in 146 wedstrijden 97 doelpunten gemaakt. Het seizoen in Finland zit er dan op en hij is uitgeroepen tot speler van het seizoen en is topscorer geworden met 23 goals.
Heerenveen heeft op dat moment een goed seizoen, maar kon wel een spits gebruiken. Dennis de Nooijer is lang uitgeschakeld en Harris Huizingh heeft problemen met de rug. Zo komt de Fin naar Heerenveen. "Mika Pulkinnen en Mika Nurmela kende ik en die speelden in Heerenveen. Het begin was moeilijk. Heerenveen voetbalt heel anders dan alle clubs in Finland. Daar is het toch vaak lange ballen spelen. Het voetbal in Nederland is veel technischer."
Popovich is gewend om over het hele veld te lopen en te rennen, maar dat moest anders bij Heerenveen. "Foppe zei tegen mij: blijf gewoon op je plek staan, in het zestienmetergebied. Maar ik wilde overal staan. Foppe zei gewoon: blijf in het centrum staan."
© Valery Popovich op Facetime
Popovich scoorde zes keer. Een keer tegen Cambuur, en Heerenveen is dan zo goed als zeker van de tweede plaats. Ze moeten echter nog één punt pakken en dat kunnen ze pakken in de een-na-laatste wedstrijd tegen FC Den Bosch. Via Mourad komt FC Den Bosch, dat strijdt tegen degradatie, op een voorsprong, maar nog geen minuut later maakt Popovich de gelijkmaker.
"Ik denk ik dat twee maanden geleden mijn zoon op YouTube de goal liet zien tegen Den Bosch. Ik weet nog dat het 1-1 werd. Mijn zoon zegt: 'Je scoort'. Dus ik zeg: Ja, natuurlijk. Ik kreeg een pass vanaf het middenveld, kreeg de bal onder controle en kon scoren."
Volgens Foppe de Haan scoorde Popovich alleen maar belangrijke goals. "Natuurlijk. Dat klopt." Popovich scoorde zes keer in het shirt van Heerenveen. Maar met Heerenveen speelde hij geen Champions League. "Maar in Rusland heb ik wel Europees voetbal gespeeld tegen Napoli met Maradona en tegen Real Madrid."
© Omrop Fryslân
"We werden tweede en dat was voor Heerenveen heel bijzonder. Het feest was niet zo groot. Ik moest de dag daarna alweer terug naar FC Haka. Heerenveen moest nog een wedstrijd spelen, maar FC Haka wilde dat ik snel terug kwam. Ik sprak de dag erna Foppe en de Heerenveen-voorzitter en die zeiden dat Haka graag wilde dat ik snel terugkwam, want ze deden het niet zo goed."
Hij wilde wel blijven bij Heerenveen. "Absoluut, maar ik had een contract. Haka vroeg veel geld voor me. En meer dan eerst. Ik was te duur voor Heerenveen."
Goals Popovich
Hij woont maar een klein halfjaar in Heerenveen. "Mijn vrouw en kinderen kwamen een maand lang naar Heerenveen. We hebben daar een hele fijne tijd gehad. Ik volg Heerenveen nog steeds. Van Basten is trainer geweest. En hoe is het met Foppe? Met pensioen? Ah, oké." De zoon van Valery speelt nu bij FC Hake.
Anton Popovich © Omrop Fryslân
Zijn naam is Anton Popovich en speelt als centrale verdediger of op het middenveld. "Hij is een hele andere speler dan ik. Maar hij doet het goed. Of hij ooit bij Heerenveen gaat spelen?" Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van Valery. "Ik hoop het. Ik hoop het echt."
In de Heerenveen-week kijken we elke dag terug op onderwerpen uit het verleden van sportclub Heerenveen. Heerenveen bestaat maandag 20 juli 100 jaar en Omrop Fryslân viert dat met meerdere reportages. Elke ochtend in Fryslân fan 'e moarn kijkt verslaggever Roelof de Vries terug op momenten uit de geschiedenis, hebben we fragmenten van de zes podcasts die Omrop Fryslân gemaakt heeft over SC Heerenveen en hebben we een prijsvraag. U als luisteraar kan dan het jubileumboek van SC Heerenveen winnen.
Alles over Heerenveen en hun 100-jarig bestaan kun je terugvinden op onze speciale pagina over Heerenveen 100 jaar.