City Train spant kort geding aan tegen Veiligheidsregio

Hoewel de City Train in Leeuwarden de afgelopen tijd helemaal coronaproof is gemaakt, mag het blauw-gele toeristentreintje dat door de Leeuwarder binnenstad rijdt nog steeds niet op volle capaciteit rijden. De Veiligheidsregio zegt dat de toegepaste spatschermen niet genoeg zijn en dat de zitbanken in het treintje om en om leeg moeten blijven. City Train is het daar niet mee eens en stapt naar de rechter.
City Train Feilichheidsregio
De gemeente Leeuwarden verwees het verzoek van City Train om een ontheffing van de anderhalvemeterregel door naar Veiligheidsregio Fryslân. Die oordeelde dat de plastic schermen die tussen de banken hangen niet genoeg zijn.
City Train kan daardoor veel minder mensen laten meerijden, terwijl ze merken dat er weer meer klanten zijn. "We hebben deze maanden bijna 20 procent meer mensen gehad dan in dezelfde maanden vorig jaar. Er is ontzettend veel vraag, maar we moeten nu iedere dag mensen weigeren", legt Daan Postma van City Train uit.
In de noodverordening die op 1 juli van kracht werd, staat echter niks over toeristentreintjes. Omdat het treintje niet valt onder de categorie openbaar vervoer bieden mondkapjes ook geen uitkomst.
De coronamaatregels dy't City Train naam hat © City Train Leeuwarden
Waarom de Veiligheidsregio geen toestemming geeft, is Postma niet helemaal duidelijk: "Er staat in de noodverordening dat recreatief vervoer op anderhalve meter plaats moet vinden, maar je kunt het virus niet verspreiden als er iets tussen de mensen zit."
Wat hem steekt, is dat wildvreemden in het openbaar vervoer dicht op elkaar mogen zitten, maar dat mensen uit dezelfde huishoudens niet afgescheiden van elkaar in de City Train mogen zitten.

Spoedprocedure

In andere landen in Europa mogen vergelijkbare treintjes wel weer rijden met plexiglas of plastic zeilen tussen de bankjes. City Train vindt de uitspraak van de Veiligheidsregio niet redelijk en wil dat die een uitzondering maakt.
De organisatie vraagt de voorzieningenrechter nu in een spoedprocedure om het besluit van de Veiligheidsregio te verwerpen. "Alle zitbanken zijn door plastic schermen feitelijk gesepareerde compartimenten in de buitenlucht. Zo is besmetting tussen verschillende huishoudens niet mogelijk en daarom is een ontheffing van de afstandsregel legitiem", zo schrijft de organisatie in een verklaring.
De uitspraak van de rechter wordt binnen twee weken verwacht.
© Facebook City Train Leeuwarden
Daan Postma van City Train