Veel animo voor zomerscholen in Fryslân door corona

Het aantal kinderen dat dit jaar meedoet aan de verschillende zomerscholen in Fryslân is groter dan ooit tevoren. Zo doen er in Leeuwarden zo'n 200 kinderen mee aan de extra schoolweken en in Sneek zijn er 87 in plaats van de verwachte 40. "Ik denk dat die hogere aantallen alles te maken hebben met corona", zegt projectleider Koos Pot.
Veel animo voor zomerscholen in Fryslân door corona
Pot: "Ouders en kinderen hebben toch het gevoel dat ze daardoor misschien iets gemist hebben en willen nog even terug in de klas om met een goed gevoel de vakantie in te kunnen."
De zomerscholen bestaan nu een aantal jaar in Fryslân. De eerste werd ruim zeven jaar geleden in Leeuwarden opgezet en na onder andere Franeker is er dit jaar ook in Sneek een zomerschool losgegaan.
"We hadden verwacht dat we met zo'n 40 kinderen van start zouden gaan, omdat het voor deze gemeente een nieuw fenomeen is, maar we werden verrast door het grote aantal aanmeldingen. En toen hebben we moeten opschalen", legt Pot uit.

Lessen zijn anders dan anders

De kinderen komen de eerste twee weken van de zomervakantie naar de locatie aan de Harmen Sytstrastraat in Sneek. In de verschillende klassen krijgen ze onder andere les in spelling en rekenen, maar dat gaat wel even op een andere manier dan normaal op school. Juf Eline Braam: "We proberen wel om overal een spelletje van te maken, zodat ze hier ook echt plezier kunnen hebben."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
In de klas zitten zo'n 20 kinderen en de meesten hebben het erg naar hun zin. Jelte: "Ik ben hier voornamelijk om nieuwe vrienden te maken. De meeste van mijn klasgenoten uit Wommels zijn met vakantie, dus ik heb niemand om mee te spelen. Maar ik heb hier alweer veel nieuwe vrieden gemaakt."
Maar voor de meeste kinderen gaat het er ook echt om om iets te leren. Marije: "Ik kon in die hele coronaperiode thuis niet goed leren. Dat lukte gewoon niet, dus ik moet nu wat inhalen."

Vakantie inleveren is niet erg

En zo zijn er meer kinderen die zich er toch zorgen over maakten. Tirza: "Ik wilde met een goed gevoel de vakantie in en dat goede gevoel was er door corona gewoon nog niet."
En dat ze daar wat vakantie voor moeten inleveren, vinden ze helemaal niet erg. "Nee, het is hier heel leuk en we doen allemaal leerzame spelletjes", zo zegt Tirza.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De reden om met de zomerscholen te beginnen, was een hele andere. "Volgens ons is de zomervakantie gewoon te lang", zo zegt Pot. "Vroeger was er nog een goede reden voor. Dan moesten de kinderen thuis helpen of op de boerderij, maar nu is dat niet meer zo."
Bovendien denkt Pot dat zes weken niet op school ervoor zorgt dat de kinderen ook weer veel kwijtraken. "Er zijn heel veel onderzoeken waaruit blijkt dat zes weken geen school voor de kinderen niet goed is. Bepaalde kennis verdwijnt weer en het opstarten is ook lastiger."
Na de start in Súdwest-Fryslân wil Pot proberen het aantal zomerscholen volgend jaar nog verder uit te breiden.
Verslaggever Wytse Vellinga keek bij de zomerschool in Sneek