Ophef over plannen voor Lemster gemeentecamping; vaste gasten moeten plaatsmaken

Er is grote ophef ontstaan over de toekomstplannen voor de Lemster gemeentecamping. De gemeente De Fryske Marren heeft de huur opgezegd van een groot aantal vaste campinggasten, die daar hun caravan hebben staan. Het is een traditionele familiecamping met ook veel vaste gasten uit Duitsland.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Intussen is er een camping-comité opgericht en voer de plaatselijke afdeling van de communistische partij NCPN ook actie tegen de plannen.
Er zijn huurder bij die al meer dan veertig zomers aan de Plattedijk verblijven en voor november volgend jaar moeten verdwijnen, zo heeft de gemeente in een brief aangegeven. De bedoeling is dat de caravans plaatsmaken voor camperplaatsen, toeristische kampeerplaatsen en verhuuraccommodaties.
Marijke Poot-Plantinga en haar man © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Marijke Poot-Plantinga is met haar man zo'n gast die al heel lang op deze camping staat. Zij wil er nog niet aan denken dat ze weg moet, maar maakt zich grote zorgen. Zij en haar man hebben al meer dan veertig jaar een caravan op de camping staan, en ook haar zoon heeft er nu een vaste plaats.
"Wij wachten af, want wij willen er eigenlijk niet eens aan denken dat we weg moeten. Je hoort het om je heen, de ene die zegt: ik ga weg. De ander heeft 'm te koop. Ik moet er niet aan denken. Wij willen hier gewoon niet weg en ik wil het ook eigenlijk niet horen", zegt Poot-Plantinga.
Marijke Poot-Plantinga over de plannen

Besluit in november

In november zal de raad een besluit nemen, maar Rinze Visser van de NCPN denkt dat het voor een groot deel al besloten is, al is hij nog wel strijdbaar. "Er is altijd overal wat aan te doen. We zullen onze huid duur verkopen. Het gaat niet alleen om ons, maar het gaat om de mensen", aldus Visser.
De camping telt in totaal zo'n 240 vaste plekke. Hoeveel daarvan mogen blijven is niet bekend. Sommigen van de gasten hebben hun caravan al te koop staan, anderen willen van de gemeente een vergoeding hebben.
Rinze Visser oer de plannen