Hakenkruizen gekrast in Witmarsum: "Waarom doen ze zoiets?"

"Waarom doen ze zoiets?" Klaas Haitsma steekt de handen uit wanhoop in de lucht. De voorzitter van de jeu de boulesvereniging van Witmarsum kijkt naar een net nieuwe tafel op het terrein. Op de tafel staan de sporen van uitgedrukte sigaretten, maar nog veel erger: ingekraste hakenkruizen.
"Zondagmiddag was het raak. Toen zijn ze hier betrapt. De wasvrouw kwam langs en toen gingen ze ervandoor." Haitsma wijst op het hek rond de baan. "Daar zijn de overheen gevlogen en weg waren ze." Wat de groep achterliet, was één grote bende. Overal lagen peuken en lege blikken bier en energiedrank.
Het gedoe op de baan laat een nare smaak achter bij Haitsma. "We hadden hier een mooi toernooi zaterdag. We hadden overal rekening mee gehouden, met corona enzovoort. De tafel die ze nu bekrast hebben, hadden we ook net aangeschaft en werd bijna voor het eerst gebruikt. En dan nu dit, waarom?"
Het is volgens Haitsma niet de enige plek in het dorp waar hangjongeren voor problemen zorgen. "Eerder ook al bij de school. Daar staan nieuwe speeltoestellen. Ik heb ze daar ook al een weggestuurd."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Volgens Haitsma is het niet zo dat er niets te doen is in het dorp. "We hebben hier een pracht van een zwembad, daar kunnen ze zo heen. Dit is gewoon baldadigheid. Het is aangegeven bij de politie. Ik hoop dat hun ouders dit horen en de kinderen erop aanspreken. Ze mogen mij ook bellen en excuus aanbieden. Dan kunnen we het erover hebben en kunnen ze de tafel betalen."
De jeugd heeft volgens Haitsma geen idee wat ze de leden aandoen. Sommigen zijn vrijwilliger bij het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand en anderen hebben de oorlog vrij heftig meegemaakt. Daarom biedt hij de jongeren die zich vrijwillig melden gratis een bezoek aan het Kazemattenmuseum aan.
Klaas Haitsma, voorzitter van de jeu de boulesvereniging Witmarsum