Veel schippers niet blij met versoepeling maatregelen voor dagtochtjes

De versoepeling van de coronamaatregelen voor skûtsjes en andere historische zeilschepen worden door veel schipper niet met blijdschap ontvangen. Volgens woordvoerder Eelke Dijkstra van De Hollandsche Zeilbloot, dat al weken actievoert om het varen met de bruine vloot veilig te stellen, kan het grootste deel van de schepen nog niet los.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
De zeilschepen mogen weer met volle bezetting dagtochtjes maken. Het zeilen op deze schepen wordt gezien als sport, en daarom hoeft er geen anderhalve meter afstand gehouden te worden. Maar er zijn nog wel beperkingen, zo moeten mensen in het roef wel een mondkapje op.
"Voor de dagtochtschepen is het prachtig, die kunnen 100 procent los. Maar dat is ongeveer 5 procent van onze branche", zegt Eelke Dijkstra. De andere 95 procent verzorgt volgens hem tochten van meerdere dagen en mensen slapen dan ook aan boord. "En daar is nog geen oplossing voor", zegt Dijksta.
"Dan moeten mensen toch in een hut slapen, met zijn tweeën, waar de anderhalve meter niet gehouden kan worden. En ook in het dagverblijf, waar ze eten, geldt de anderhalve meter nog. Dan kan je ongeveer een derde van de mensen meenemen en dat is lang niet rendabel."

Onderhandelingen gaan door

De schippers van de bruine vloot hebben in juni actiegevoerd om hun zorgen en problemen kenbaar te maken. Met meer dan 150 schepen lagen ze voor Pampus, een forteiland bij Amsterdam. Daar lopen nog altijd onderhandelingen van, vertelt Dijkstra. "We hebben er hele goede contacten mee opgedaan in Den Haag en er is duidelijk geworden wie we zijn en wat onze problematiek is. Er wordt nog heel hard aan gewerkt, dus we houden de maximale druk erop om het toch voor elkaar te krijgen om los te kunnen."
Woordvoerder Eelke Dijkstra van De Hollandsche Zeilvloot