Fietsersbond zoekt senioren om doortraproutes te testen

De Fietsersbond is op zoek naar oudere fietsers die zogeheten doortraproutes willen testen. Ze moeten kijken of er bijvoorbeeld weinig hindernissen in zitten, of er voldoende ruimte is en of het niet te druk met auto's is.
Fytsersbûn siket senioaren om trochtraaprûtes te testen
De Fietsersbond heeft de opdracht gekregen van de provincie en alle achttien Friese gemeenten. Dat is in het kader van het landelijke project Doortrappen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om ouderen meer en veilig op de fiets te krijgen. Maar iedereen kan ze fietsen.
Er zijn doortraproutes om te testen in Berltsum (2), Damwâld, Dokkum, Drachten (2), Franeker, Joure, Heerenveen (2), Leeuwarden (2), Oosterwolde, Sneek (2) en in Ureterp. De doortraproutes zijn rondjes van 20 tot 25 kilometer lang en vaak groen, met ruime paden, weinig obstakels als aquaducten of bulten en met relatief veilige kruisingen.
De routes liggen momenteel in elf gemeenten in Fryslân, waar ze nu kunnen worden getest, en daarna komen ze ook in de andere zeven Friese gemeenten. Ouderen die ze willen testen, kunnen zich opgeven bij de Fietsersbond.
Verslaggever Ronnie Porte trof Jetty de Vries van de Fietsersbond op een fietspad bij Sneek