Komeet Neowise goed te zien boven Fryslân

Een bijzonder gezicht zaterdagnacht: laag boven de horizon was de komeet Neowise te zien. De komeet staat deze maand zo dichtbij de zon dat hij vanaf de aarde goed te zien is. Afgelopen nacht was dit het geval in Nederland, omdat het zulk helder weer was. Ook boven Fryslân was de komeet goed zichtbaar.
Neowise boppe Earnewâld © CAMJO media / Robert Jan Boonstra
Neowise werd op 27 maart 2020 ontdekt door de Neowise-ruimtetelescoop. De komeet is ongeveer tot midden augustus te zien, maar niet altijd met het blote oog.
Nu de komeet dichtbij de zon staat, verdampt een deel en dat is goed te zien. De komende weken zal de komeet minder zichtbaar worden. Over twee weken is hij waarschijnlijk alleen nog met een verrekijker te zien.
Deze week was het 's nachts vaak bewolkt, maar in de nacht van zaterdag op zondag was er een goede mogelijkheid om Neowise te zien.
Een komeet is een bevroren bal ijs en sneeuw. Ze worden ook wel 'vuile sneeuwballen' genoemd. Ze draaien in elliptische banen rond de zon. Neowise is de helderste komeet in een kwart eeuw tijd. De laatste keer dat zo'n opvallende komeet te zien was, was in 1997: Hale_Bopp. Zo opvallend is Neowise echter niet.
Zondagavond is het weer helder en zal de komeet rond middernacht weer goed te zien zijn. Als je Neowise graag wil zien, moet je er nu bij zijn. Volgens experts doet zich over ongeveer 7.000 jaar een nieuwe gelegenheid voor om de komeet te zien.