Zoektocht in Noordzee naar vermist meisje (14) gaat door tot het donker wordt

De zoektocht naar een 14-jarig meisje dat vermist wordt in de Noordzee boven Ameland heeft nog geen resultaat opgeleverd. De hulpdiensten zoeken zondagavond door tot het donker wordt, meldt de politie. Als het meisje dan nog niet gevonden is, wordt de zoekactie maandagochtend bij daglicht hervat.
© De Vries Media
Het Kustwachtcentrum kreeg rond 22.30 uur een melding binnen van drie zwemmers in de problemen op het strand ten noorden van Buren op Ameland. "Het meisje ging met haar zusje kijken naar de zonsondergang vanuit het water en ze zijn daarbij in problemen gekomen. Hun vader probeerde hen toen te helpen", legt burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland uit.

Grote zoekactie

"Toen is meteen opgeschaald naar een grote zoekactie." Er werden vijf reddingsboten van de KNRM en een SAR-helikopter ingezet. Ook zochten de politie, brandweer en eilandbewoners op het strand mee. Na een urenlange zoektocht was het meisje nog altijd niet gevonden.
Rond 3.30 uur besloot de Kustwacht de zoektocht te staken, omdat het hoog water werd. Stoel: "Om 3.00 uur was de vloed op zijn hoogste stand en de kans dat daarna, wanneer de ebstroom inkomt, nog iemand gevonden wordt, is vrijwel nul." Er werd nog wel met helikopters op de vaste wal gezocht.

Duitse familie

Volgens de burgemeester gaat het om een Duitse familie die op vakantie is op het eiland. Stoel: "Ik heb contact met de moeder. Zij is gisteren goed opgevangen door de politie." De vader en het zusje van het 14-jarige meisje zijn niet gewond geraakt. "Ze zijn natuurlijk wel enorm geschrokken."
© De Vries Media
"We leven enorm mee met de familie van het vermiste meisje", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel, die een groot deel van de nacht aanwezig was op het strand. "De familie verkeert in grote onzekerheid. De beslissing om het zoeken te staken, was voor hen verschrikkelijk."
Burgemeester Stoel sprak zijn respect uit voor de hulpdiensten, de reddingsteams en de eilandbewoners die urenlang met schepen, auto's en een helikopter hebben gezocht.

Zoektocht zondag verder

De zoektocht is zondagochtend om 5.30 uur voortgezet. Er wordt met meerdere politie-eenheden gezocht, zowel op water als op het strand, in de duinen en in de verdere omgeving, meldt de politie. De stroming van het water is richting Schiermonnikoog, ook daar is al enige tijd gezocht.
Onder leiding van de politie zoeken diverse hulpdiensten verder. Een vliegtuig van de Kustwacht vliegt al de hele ochtend en een deel van de middag over het water om het meisje terug te vinden. Een politiehelikopter heeft die zoektocht nu tijdelijk overgenomen.
Daarnaast is een sonarboot van de politie ingezet. Ook is het Dregteam SOAD (Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen) van Urk naar Ameland gekomen om te assisteren bij de zoektocht.
Volgens Stoel wordt er nu voornamelijk richting de oostkant van het eiland gezocht naar het meisje, maar veel hoop is er volgens de burgemeester niet meer. "We moeten reëel wezen. Het is gisteravond rond tien uur gebeurd, het was vannacht 10 graden en het water is ook koud. Dus de overlevingskans is laag."
Er zouden zaterdag en zondag al meerder meldingen zijn binnengekomen van zwemmers die in de problemen kwamen door sterke stroming. Die konden tot nu toe allemaal worden geholpen.
Boargemaster Leo Pieter Stoel over de zoekactie