Atleten organiseren op eigen initiatief alternatieve Frysman-triatlon

Zonder de uitbraak van het coronavirus was het zaterdag de dag geweest voor de officiële editie van de Frysman, de jaarlijkse triatlon. Die gaat niet door, maar dat weerhoudt een aantal deelnemers er niet van om zelf een triatlon te organiseren. Op eigen initiatief deden de deelnemers zaterdag een halve triatlon: 1,9 kilometer zwemmen, 90,1 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen.
Frysman
Zo'n 30 tot 35 atleten komen zaterdag in actie. Niet een officiële Frysman dus, maar wel met dezelfde startplaats. Coördinator David van Oosten doet zelf ook mee aan de triatlon. "Ik begeleid veel atleten en het kriebelt enorm om iets te doen. Toen dachten we: kunnen we niet gezamenlijk iets op eigen initiatief doen. Zo is dit tot stand gekomen", zegt Van Oosten. Zaterdag was eigenlijk de officiële Frysman-triatlon geweest, maar die valt door de coronacrisis in het water. Bij de Frysman-triatlon moeten de sporters 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
De deelnemers zijn vier weken geleden begonnen met de voorbereiding van de triatlon. "De een regelt de catering, de ander regelt de hekken voor de fietsen. Iedereen draagt zijn steentje bij." De deelnemers moeten zich wel gewoon aan de maatregels houden. Van Oosten: "We houden sowieso natuurlijk afstand, iedereen is zelfvoorzienend en op die manier kunnen we dit doen en ons toch aan de richtlijnen houden."