Omrop TIP: De bergrede van het vlakke land, deel 4

Het Friese schaduwfractielid in het Europees Parlement Anja Haga (CU) werd getroffen door het coronavirus. Toch schrijft ook zij mee aan 'De bergrede van het vlakke land', een serie van Fryslân DOK over de toekomst na de coronacrisis. Filosoof Jabik Veenbaas is de andere schrijver; hij haalt zijn inspiratie uit de periode van De Verlichting. Bart Kingma interviewt de schrijvers, het camerawerk is van Jan Bensliman en Theo Ligthart.
Langzaam kruipt het land uit de lockdown. Biedt het 'nieuwe normaal' ook nieuwe kansen? In een vervolg op 'De bergrede van het vlakke land' presenteert Fryslân DOK essays over de toekomst. Deze week filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga. Naast de TV-documentaires brengt Fryslân DOK de bergrede ook als podcast in 'Ferhalen fan it Flakke Lân' (op de website van Omrop Fryslân, maar ook te downloaden via Spotify, Google en iTunes). De essays van de schrijvers zijn gepubliceerd door cultureel tijdschrift De Moanne.
Jabik Veenbaas © Omrop Fryslân

Jabik Veenbaas

Filosoof Jabik Veenbaas baseert zich in zijn essay op de Verlichting, de kraamkamer van de moderne westerse cultuur. Een cultuur die voorspoed en vrijheid bracht, maar ook problemen. Ook de oplossingen van de die problemen zijn weer te vinden in de Verlichting, denkt Veenbaas.

Luister hier naar de podcast met Jabik Veenbaas:

Anja Haga

Als schaduwfractielid in het Europees Parlement voor de ChristenUnie werkt Anja Haga uit Dokkum met hart en ziel aan een duurzamere maatschappij. Met de presentatie van de 'New Green Deal' in de Europese Commissie kwam dat ideaal dichterbij. Maar toen verspreidde het coronavirus zich over het continent, en trof ook Anja Haga. Zij zit nu al drie maanden thuis.
Anja Haga © Omrop Fryslân

Luister hier naar de podcast met Anja Haga:

Fryslân DOK: De bergrede van het vlakke land, deel 4 - Jabik Veenbaas en Anja Haga
Programmamakker Bart Kingma © Omrop Fryslân