PODCAST SC Heerenveen 100 jaar: "Die mensen konden je wel opeten!"

Sportclub Heerenveen heeft in het 100-jarig bestaan van de club heel wat mooie wedstrijden gespeeld, maar de meest belanden potjes zijn die tegen SC Cambuur. Omdat Heerenveen op 20 juli 100 jaar bestaat, kijken we in zes podcasts terug op verschillende thema's. Nu gaat het over de tweestrijd tussen Heerenveen en Cambuur, met Maarten de Jong en Foppe de Haan, dy't behorlijk wat derby's hebben meegemaakt, en met Lucas Bijker, die de overstap maakte van Cambuur naar Heerenveen.
"Het was voor mij altijd de wedstrijd van het jaar", zegt 'Mister Heerenveen' Maarten de Jong over de Friese derby. "Die wedstrijd mocht je gewoon niet verliezen. Het was zelfs zo dat Cambuursupporters 's nachts toeterend bij ons in de straat reden om mij uit de slaap te houden."
Foppe de Haan kan dat bevestigen. "Toen ik voor het laasts 'op de bokkenwagen' zat, toen was het wel heftig." Cambuursupporters hadden zijn telefoonnummer groot op een spandoek gezet. "Ik kreeg toen wel heel veel berichtjes en telefoontjes, maar ach, ik heb nog steeds hetzelfde nummer", lacht De Haan.

Gevoelige overstap

Lucas Bijker maakte in 2015 de gevoelige overstap van Cambuur naar Heerenveen. "Dat is nog steeds niet vergeten", zegt Bijker, die nu bij KV Mechelen speelt. "Ik heb er geen spijt van, voor mij was het een mooie stap."
Maarten de Jong kon wel genieten van de rivaliteit tussen de beide ploegen, ook al was hij niet populair in Leeuwarden. "Ik vond het wel leuk om in Leeuwarden te voetballen, die mensen konden je wel opeten. Dan ga ik de uitdaging aan, en heb zoiets van: "Kom maar op!" Bijker: "Je voelt dan echt de haat, dat zijn de mooiste wedstrijden."
De allereerste Friese derby werd gespeeld in het seizoen 1964/1965. In totaal troffen SC Heerenveen en SC Cambuur elkaar 62 keer in een officiële wedstrijd. Daarvan stapte SC Heerenveen 27 keer als winnaar van het veld.
Omdat SC Heerenveen dit jaar 100 jaar bestaat, zijn we bezig met het 'Heerenveenelftal van de eeuw'. Tot nu toe zijn er zeven spelers genomineerd uit de geschiedenis van de club. Nu is het de taak van Foppe de Haan om een speler uit te kiezen. Volgens De Haan mag Danijel Pranjic niet ontbreken.
© Omrop Fryslân
"Pranjic was heel goed aan de bal", zegt De Haan. "Hij was een middenvelder, maar kon ook goed verdedigen. Een mooie linkspoot, echt een topper. Hij is niet voor niets naar Bayern München gegaan."
In het kader van het 100-jarig jubileum nemen sportverslaggevers Arjen de Boer en Roelof de Vries een podcast op over de gechiedenis van SC Heerenveen. Dat doen ze met interessante gasten.
De podcast is ek te beharkjen op Spotify, by Apple Podcasts en op ús webside. Dêr binne alle oare Sportcasts ek te finen.