Van den Belt na eerste 'coronaduel': "Los van het sportieve, een nuttige wedstrijd"

Gerald van den Belt kijkt met een goed gevoel terug op de eerste wedstrijd van SC Cambuur na de coronapauze. De Leeuwarders oefenden donderdagavond tegen ONS Sneek (11-0). Het was de allereerste wedstrijd van een profclub nadat de competitie in maart werd stopgezet. Er mochten 250 toeschouwers naar binnen in het Cambuur Stadion.
Gerald van den Belt
Doordat Cambuur de eerste betaalde voetbalorganisatie is die weer een wedstrijd speelde, waren er veel ogen op Leeuwarden gericht. Er is veel voorbereiding aan vooraf gegaan, aldus Van den Belt. "We hebben er deze week veel over gesproken. Al een maand zijn we bezig met allerlei maatregelen. Tegenstanders moeten getemperatuurd worden en alles erop en eraan, wisselspelers op de tribune, trainers ver uit elkaar. Hoe meer mensen en hoe meer aandacht er is, hoe moeilijker het is het te organiseren."
Er mochten 250 toeschouwers naar binnen en ondanks dat de club wel meer mensen in het stadion wilde hebben, was dit volgens Van den Belt een goed aantal om mee te beginnen. "Vanaf 1 augustus mogen we weer met veel meer publiek spelen. Als organisatie hebben we goed kunnen testen om alle coronamaatregelen uit te voeren. Los van het sportieve was het een nuttige wedstrijd. Het is goed gegaan."
© Orange Pictures
Voetbalbond KNVB heeft donderdag een protocol naar buiten gebracht waarin staat hoe het voetbal er straks gaat uitzien. Een van de conclusies is dat stadions voor 20 tot 40 procent vol zullen zitten. Dat vindt Van den Belt te weinig.
"Je moet uitgaan van 3 tot 4.000 mensen maximaal in het stadion. De seizoenkaartenverkoop gaat goed, sponsoren zijn gebleven, dus ik hoop dat we de eerste wedstrijd van het seizoen met alle vaste supporters en sponsoren kunnen voetballen. Onder deze voorwaarden kan dat niet, maar ik hoop dat als de tweede golf uitblijft, het verruimd gaat worden. Ik hoop dat die 5.500 tot 6.000 mensen straks in het stadion mogen zijn."
Volgende week speelt Cambuur opnieuw een oefenwedstrijd, dan thuis tegen Harkemase Boys. Van den Belt: "Dat is een tweede test."