'Efkes werom' naar de Friezen-reünie van Simmer 2000

Het was 1993. Rijdend door de bossen van Gaasterland kreeg onze oud-collega Gryt van Duinen ineens een idee. Door emigratie in het verleden zijn duizenden Friezen op plekken over de hele wereld beland. Zou het niet mooi zijn om al die 'Friezen-om-utens' nog eens op één moment bij elkaar terug te krijgen in het vaderland? Dat werd Simmer 2000, de grote Friezen-reünie, en het werd een groot succes. Meer dan 270 dorpen en steden kwamen in beweging. Friezen uit alle delen van de wereld kwamen eventjes terug. Dit jaar is dat precies 20 jaar geleden. Het radioprogramma Sneon yn Fryslân staat daar de komende weken uitgebreid bij stil.
© Omrop Fryslân
Van dat mooie idee van 93 naar een concreet plan voor Simmer 2000 was nog een hele stap. Gryt haalde journalist/schrijver Hylke Speerstra bij haar plannen en er werd uiteindelijk een stichting opgericht. Simmer 2000 kreeg steeds meer vorm. Speerstra deed bestuurlijk en stapje terug om zich volledig te richten op het schrijven van het boek 'It Wrede Paradys'. Een boek vol met, soms dramatische, verhalen van Friese volksverhuizers.
Henk Kroes werd het boegbeeld van Simmer 2000. En hij kreeg, met zijn bestuur, in alle dorpen de vrijwilligers mee. Er werd in de Friese dorpen van alles georganiseerd, voornamelijk openluchttheater was populair. De Kast, Rients Gratama, Piter Wilkens, Maaike Schuurmans en Albert Bonnema vormden het muzikale hart van Simmer 2000. Zij waren betrokken bij de officiële opening van Simmer 2000 op zaterdag 1 juli op het Zaailand in Leeuwarden.
Daar was trouwens ook koningin Beatrix. En die muzikanten waren, met De Bazuin Oentsjerk en de Sneker Big Band ook weer prominent aanwezig bij de slotavond op 22 juli in het WTC Expo (dat wij toen nog gewoon het FEC noemden).
© Omrop Fryslân
Drie weken lang stond onze provincie op zijn kop. Drie weken lang vormde Fryslân het centruum van de wereld, zeker voor al die emigranten die weer terugkwamen. En die mee konden doen aan de allereerste Slachtemarathon. Een bedenksel van Peter Karstkarel en nu nog altijd populair. Zonder corona hadden wij dit jaar de zesde editie van de Slachtemarathon beleefd. Kortgezegd: Simmer 2000 zit bij veel mensen nog in het hart.
En nu hebben wij bedacht dat het wel mooi zou zijn als wij in de zomer van 2020 terugkijken op die magische zomer van 2000. Acht weken lang, van zaterdag 11 juli tot en met zaterdag 29 augustus, staat Simmer 2000 centraal in het radioprogramma Sneon yn Fryslân.
We zijn druk bezig geweest met het terugkijken van al die televisieprogramma's uit die tijd. We hebben boeken gelezen, het internet afgezocht en langzaamaan kwam het beeld van Simmer 2000 weer terug. We hebben contacten gelegd met de verschillende organisatoren, met betrokkenen, met dorpen, met emigranten, met muzikanten. En we durven heel voorzichtig te zeggen: we denken dat het wel wat gaat worden in de komende acht weken.
© Omrop Fryslân
We beginnen op zaterdag 11 juli met een live locatie-uitzending vanaf het terras van het café in Boazum, De Boazumer Mjitte. Dat café heeft een centrale rol gespeeld in de organisatie van Simmer 2000 en (maar dat zal geen toeval zijn) Boazum is ook de woonplaats van Henk Kroes. Kroes is die middag natuurlijk onze belangrijkste gast. Hij kan als geen ander het beeld van 20 jaar geleden terughalen. Hylke Speerstra komt ook. Als eerste voorzitter, maar voornamelijk ook als auteur van 'It Wrede Paradys'.
Meindert en Romy Pasma waren destijds de uitbaters van De Boazumer Mjitte. Zij zitten vol verhalen en komen ook langs op 11 juli in hun 'eigen' café. Johan Wagenaar uit Wommels heeft een Facebookpagina gemaakt over emigranten en ook hij zal bij ons zijn. Muziek op 11 juli? Ja zeker. Van Eddy Dijkstra, zelf een emigrantenverleden, presenteerde in 2000 zijn prachtige nummer 'Efkes werom' in het café in Boazum. Hij komt, zingt en vertelt.
En het Fryske Hynder van Griet Wiersma zag ook in 2000 het levenslicht. En ook Griet zal optreden. Er komen nog andere mensen bij en zo starten wij 11 juli met een mooi project, op het terras van De Boazumer Mjitte in Boazum.
En dan gaan wij de provincie in voor het maken van reportages en ontvangen wij gasten in de studio, iedere zaterdag tussen 13.00 en 18.00 uur. Diana de Groot presenteert in Leeuwarden. Geert van Tuinen trekt door de provincie en Jaantje Olijnsma vormt als regisseur het vertrouwde rustpunt in al die uitzendingen. Wat wij op de laatste zaterdag, 29 augustus, gaan doen? Het zou zomaar spectaculair en muzikaal kunnen eindigen. Maar daarover later meer. Sneon yn Fryslân: Werom nei Simmer 2000.