Kroegbaas Jolke was "een sympathieke dwarskop"

Jolke Nijenhuis, kroegbaas van café Spaltenbrêge in Terwispel, is overleden. De man werd in de hele provincie, én daarbuiten, bekend na een uitzending van het televisieprogramma Hea! van Omrop Fryslân. Verslaggever Willem de Vries was in april de laatste Omrop-medewerker die bij Jolke was. Hij noemt Jolke 'een absoluut cultfiguur'.
De laatste keer dat Omrop Fryslân bij Jolke was:
Kroechbaas Jolke
Midden in de coronatijd was De Vries op bezoek in Terwispel. "Ik kon hem eerst niet vinden, ik liep wel vijf minuten op zijn erf", vertelt hij. "Op een gegeven moment hoor ik hem ergens omrommelen, hij stond in het hok. En wat ik typerend vond, is hoe hij mij begroette: 'Ah jonge, daar ben je. Ik had je al verwacht.'"
Een heel gewone man, maar ook een heerlijke dwarskop.
Willem de Vries over kroegbaas Jolke Nijenhuis
De Vries en Jolke spraken elkaar in de tuin. "Er liepen nog wat kippen rond. 'Wil je ook een pilsje?', vroeg hij. Nou ja, doe maar niet, zei ik, want ik was aan het werk. Hij was lekker ontspannen, dat vond ik wel typerend. Een heel gewone man, maar ook een heerlijke dwarskop. Maar op een sympathieke manier."
Jolke is 74 jaar geworden. Hij had zijn café nog altijd open. "Daar leefde hij voor", vertelt De Vries. "Hij was ook nog veel aan het klussen met mensen, aan het timmeren. Hij was erg handig. En verder zat hij dus in de kroeg. Hij vertelde ook nog dat er groepen mensen van buiten de provincie in zijn kroeg kwamen. Dan deed hij de muziek nog aan, even 'lekker lekker lekker'. Typisch Jolke."

Cultfiguur

Die uitdrukking 'lekker lekker lekker' is een van de redenen dat Jolke zo'n cultfiguur werd. Dat sprak de mensen ook aan, denkt De Vries. "Een fantastische dwarskop, een authentiek figuur. Zijn ouderwetse, zijn gedrag, de kippen in de tuin, een pilsje. Tel dat allemaal bij elkaar op, met de social media van tegenwoordig. Dat maakte hem een absoluut cultfiguur."
Willem de Vries en meer reacties op het overlijden van Jolke Nijenhuis
Meer reacties op het overlijden van Jolke Nijenhuis: