Súdwest-Fryslân geeft woningseigenaars 90 euro voor energiebesparing in huis

Woningbezitters in Súdwest-Fryslân kunnen tot 90 euro terugvragen van de gemeente als zij in hun huis kleine energiebesparende maatregelen nemen. Het gaat dan om maatregelen zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrips, het plaatsen van ledlampen en het waterzijdig inregelen van de cv-installatie.
© Shutterstock
Het waterzijdig inregelen van de cv-ketel zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld. Volgens wethouder Erik Faber (klimaat) kan daarmee tot 15 procent aan energie worden bespaard. Als een cv-installatie niet waterzijdig is ingeregeld is de warmteafgifte niet optimaal. De ruimtes die zich ver van de cv-ketel bevinden worden dan onvoldoende verwarmd.
Ook kosten voor energieadvies over het verduurzamen van de eigen woning vallen binnen deze actie. Om geld te kunnen terugvragen moeten de energiebesparende maatregelen genomen zijn tussen 1 januari 2020 en 1 april 2021. Huiseigenaren die eerder dit jaar al maatregelen troffen en hiervan een betalingsbewijs kunnen overleggen, kunnen dus ook nog meedoen aan de actie.