Meerdere panden in Fryslân gesloten vanwege internationale drugszaak

Burgemeester Buma van de gemeente Leeuwarden heeft twee gebouwen gesloten vanwege drugs, in Stiens en in de stad Leeuwarden. Burgemeester Waanders van Waadhoeke is ook van plan een drugspand in haar gemeente te sluiten. De gebouwen spelen een rol in een langlopend onderzoek naar internationale drugshandel en witwassen.
© Wikimedia Commons
Het onderzoek heeft ook geleid tot het onderscheppen van een transport van 86 kilo amfetamine, van Fryslân naar Finland. Eerder dit jaar werden in dat onderzoek dor de gehele provincie zeventien invallen gedaan en diverse mensen aangehouden, onder wie leden van verboden motorclubs.

Veel drugs en wapens

Bij de inval in het huis in Waadhoeke werden twee broers aangehouden. De politie vond daar ruim 2 kilo wiet, 1,9 kilo cocaïne, 11,77 gram MDMA, ruim 10 gram amfetamine, 185 gram ketamine, een weegschaal, tienduizenden euro's en Noorse kronen, een boksbeugel, een mes en een telefoon.
Het is een van de locaties die een rol spelen in het onderzoek. bij de zaak zette justitie een criminele burgerinfiltrant in.
De familie van de aangehouden mannen heeft de rechter gevraagd om sluiting tegen te houden, omdat er een bedrijf in het gebouw zit. De rechter gaat daar niet in mee, die geeft de gemeente toestemming om het huis te sluiten. De gemeente Waadhoeke is nog wel in overleg met de familie, daarna valt een definitief besluit.

Al eerder huizen gesloten

Burgemeester Buma sloot in juni dit jaar ook al een huis aan de Merelstraat in Leeuwarden. Ook dat huis hield verband met internationale drugshandel naar Finland.
De huizen in de gemeente Leeuwarden staan aan de Langebuorren in Stiens en de Elias Vonckstraat in Leeuwarden. Die moeten elk negen maanden dicht, het pand in Waadhoeke een jaar.