Reders blazen scheepshoorn voor gestrande matrozen

Wereldwijd zijn zo'n 400.000 zeevarende matrozen gestrand. Door het coronavirus kunnen ze geen kant op. Om hier aandacht voor te vragen heeft de internationale redersvereniging International Chamber of Shipping een oproep gedaan om scheepshoornen te luiden. De Harlinger rederij JR Shipping steunt dat initiatief.
Reders liede skipshoarn foar matroazen dy't fêst sitte
"Wij hebben op het moment zo'n dertig Filipijnse matrozen aan het werk, die langer aan boord zitten dan afgesproken", vertelt directeur Jan Reier Arends van JR Shipping in Harlingen. "Normaal zitten zij zo'n zes tot acht maanden op zee, maar sommigen zijn nu al elf maanden van huis. Het gaat heel goed met hen. Vaak varen deze mensen al langer bij ons en zijn ze gemotiveerd. Eentje wil dringend naar huis en de rest vindt het wel prima, want ze zijn veilig aan boord en kunnen ook hun familie nu onderhouden."
Volgens Arends zijn er vele havens en landen in de wereld die er strenge regels op nahouden om het coronavirus tegen te gaan. Met het blazen van de scheepshoorn willen de reders wereldwijd aandacht vragen voor het lot van deze matrozen, die al maandenlang extra van huis zijn. "Om 12 uur vanmiddag laten wij de scheepshoorns klinken in de haven van Harlingen. Hopelijk volgen andere reders dat voorbeeld."
© Omrop Fryslân
Directeur Jan Reier Arends van JR Shipping in Harlingen