Brandbrief over predatie: meer dan de helft van de nesten leeg gevreten

De politiek in Provinciale Staten heeft een brandbrief gekregen van het agrarisch collectief Súdwestkust over de predatie van weidevogelnesten. Die is extreem dit jaar: tussen de 50 en de 70 procent van alle nesten gaat verloren. Dat heeft echter ook te maken met het grote aantal muizen vorig jaar. Maar ook daarvoor werden er al veel nesten leeggehaald en opgegeten, zo blijkt uit camera-onderzoek.
In stienmurd © -
Het is niet de eerste brandbrief over dit onderwerp. Meer boeren en vrijwilligers in het agrarisch natuurbeheer willen ruimte om alle soorten predatoren te bejagen bij weidevogelkerngebieden. Volgens het collectief komt het op de kop verkeerd met de weidevogels als er niets wordt gedaan en neemt de motivatie van de weidevogelbeschermers erg af.
Er zijn echter al langer ook andere geluiden waarbij predatie wordt gezien als deel van een veel groter probleem met ons landschap. Volgens gebiedscoördinator Jeroen de Vries is het zeker niet de bedoeling om predatoren uit te roeien.

Boeren kunnen muizen bestrijden

Fryslân zou het als weidevogelprovincie als een verplichting moeten zien om in actie te komen. De Vries denkt niet dat de aanpak die ze willen tot problemen zal leiden als wer weer veel muizen zijn door het deels wegvallen van predatoren die zoiets weer beperken. Volgens hem hebben boeren laten zien dat ze goed weten hoe ze zelf zo'n muizenplaag kunnen bestrijden.
Gebiedscoördinator Jeroen de Vries