"Het is mooi en spannend", maar niet alle kerken doen de deuren weer open

Niet alle kerken doen de deuren alweer open voor het publiek, ook al mag dat nu wel weer. Sommigen vinden het nog te vroeg, of willen zich eerst richten op de onlinediensten.
De Heilige Clara van Assisikerk in Drachten was dit weekend voor het eerst weer open.
Net alle tsjerken wer iepen foar publyk
De Heilige Clara van Assisikerk is één van de kerken die weer open is. Er kunnen nu zo'n 70 mensen in. Wim Venema van de kerk is daar erg blij mee.
"Het is mooi en spannend. Mooi omdat we elkaar weer kunnen ontmoeten, en spannend want je hebt toch regels gekregen om je aan te houden. Zo'n eerste keer moeten we toch even kijken hoe het loopt", zegt Venema.
Mensen moesten zich vantevoren aanmelden, en er was geen koffie na afloop. Toch zijn de kerkgangers er blij mee dat ze weer mogen komen.
"Je wilt elkaar zien en je wilt elkaar spreken, dat is heel belangrijk voor zo'n gemeenschap", zegt één van de bezoekers. Bij de dienst mag niet gezongen worden. "Het was anders dan anders. Dat zingen mis je toch wel hoor, maar het kan niet anders", zegt een andere bezoeker.

Eén van de grootste kerken van het land blijft dicht

Eén van de kerken die zondag nog niet open was, is de Bethelkerk in Drachten. De afgelopen maanden hefet de kerkgemeenschap zich vooral gericht op de online diensten. Het is de bedoeling om daarmee door te gaan, zegt Roeland Harten van de kerk.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Verslaggever Jantine Stoffers was in Drachten bij de Bethelkerk en de Clara van Assisikerk
"We hebben er heel bewust wel voor gekozen ons te richten op een goed onlineprogramma," zegt Harten , "en we zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen bediend worden in het volgen van de kerk."
De Bethelkerk is één van de grootste kerken van het land, en met de maatregelen kunnen er zo'n 400 mensen is. Harten vindt het belangrijk dat de mensen die thuis zitten ook een mooie dienst beleven. "Het merendeel van de leden kijkt thuis", zegt hij. Hij verwacht dat de kerk over twee weken weer open kan voor het publiek.