Tientallen boeren in actie om 'onafhankelijk' te worden van Den Haag: "Neem slaapspullen mee"

Op verschillende plekken in de provincie zouden boeren bezig zijn met nieuwe acties. Volgens een woordvoerder van de actiegroep Farmers Defence Force gaat het om zo'n 50 tot 100 boeren, en kunnen de acties meerdere dagen duren.
Boeren op It Hearrenfean © ProNews
Een groep boeren had zich verzameld bij het ijsstadion Thialf bij Heerenveen. Het zou gaan om meer dan 25 trekkers, en zo'n 50 tot 100 auto's. Intussen zijn ze weer vertrokken, met onbekende bestemming. Op de A32 bij Heerenveen zijn meerdere trekkers gezien.
De actiegroep wil niet zeggen wat de plannen zijn. "Dat houd ik voor me, ik wil het achterste van mijn tong nog niet laten zien."
Op sociale media worden boeren opgeroepen zich te verzamelen, op meerdere plekken in Fryslân.

Politie erbij

De politie heeft tussen Wommels en Bolsward drie trekkers van de weg gehaald. Ze reden op de N359. Dat is een autoweg. Trekkers mogen daar niet rijden. Een getuige meldt dat de politie de boeren een waarschuwing heeft gegeven.
De boeren waren onderweg naar Bolsward. Daarvandaan zouden ze met andere boeren naar Heerenveen willen rijden. Daar zouden ook boeren uit andere delen van de provincie komen.
Bij een hamburgerrestaurant bij Jouwe stonden ook een aantal trekkers op de parkeerplaats. Nadat de politie erbij was geweest, zijn de boeren weer vertrokken.

Onafhankelijk

Een woordvoerder van Farmers Defence Force meldt dat de boeren Fryslân, Groningen en Drenthe onafhankelijk willen maken van Den Haag. Hoe ze dat willen doen, blijft onduidelijk. "We zijn ons nu aan het verzamelen. Als de groep groot genoeg is, kan de actie meerdere dagen duren."
In een appgroep op sociale media staat ook dat de actie lang kan duren. "Dit is géén actie voor een uur, maar voor misschien wel meerdere dagen. Neem slaapspullen mee."