Boze boeren doen in Leeuwarden aangifte tegen minister Schouten

Boze boeren doen vrijdagmiddag op het politiebureau in Leeuwarden aangifte tegen minister Schouten van Landbouw. Schouten wil dat de boeren de koeien op een andere manier voeden, met minder eiwit in het voedsel. Dat levert namelijk minder stikstof op. Boeren vinden dat ze te ver gaat met die maatregel.
Lilke boeren dogge yn Ljouwert oanjefte tsjin minister Schouten
Schouten komt vanaf 1 september met een maatregel die het voeren van soja- en raapschroot verbiedt. Beide soorten voer hebben een hoog eiwitgehalte. Boeren willen zelf kunnen regelen welk voer ze de dieren geven. Zo willen ze bijvoorbeeld extra eiwit geven aan drachtige koeien om ziekte en minder weerstand bij de moeder en het kalf te voorkomen. Ze vinden dat de minister te zeer op de stoel van de boeren gaat zitten.

Ideeën uit de sector

Volgens de boeren heeft Schouten heel veel ideeën uit de landbouwsector, om het eiwitgehalte in het voer en daarmee de stikstofuitstoot omlaag te brengen, naast haar neergelegd. Ze vinden dat onterecht en zeggen dat de eigen voorstellen beter zijn dan die de minister nu wil invoeren.
De boeren doen bij de politie onder andere aangifte vanwege dierenmishandeling. Ook op andere plaatsen in Nederland voeren boeren actie tegen de stikstofaanpak van de regering.

Niet de eerste keer

Donderdag stonden er ook al protesterende boeren in Leeuwarden uit onvrede met het beleid van Schouten.
Het is niet de eerste keer dat boeren massaal actie voeren. Eind vorig jaar en begin dit jaar gingen boeren meermaals de straat op, omdat ze het oneens waren met het kabinetsbeleid.
Verslaggever Gerrit de Boer in Leeuwarden