Opschaling aantal IC-bedden MCL lastig door personeelstekort

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil het aantal IC-bedden verhogen van 1.150 naar 1.700, maar dat zorgt in het Medisch Centrum Leeuwarden voor problemen. Het materiaal voor de opschaling is er wel, maar het personeel niet.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Al voor de coronacrisis kampte de intensive care (IC) van het MCL met een tekort aan personeel. De afgelopen maanden zijn verpleegkundigen van de reguliere zorg ingezet op de IC, maar dat is volgens Remko Seinstra, manager van de Spoedeisende Hulp, maar een tijdelijke oplossing.
Seinstra: ''We willen nu de reguliere zorg laten doorlopen, dus we moeten een plan bedenken waarbij je én de reguliere zorg kunt laten doorgaan, én je acute zorg kunt laten doorgaan. Daar wordt nu naar gekeken.''

Landelijk probleem

Op dit moment heeft het MCL een tekort van vier fte's als het gaat om de IC-verpleegkundigen. Seinstra geeft aan dat dit geen uitzondering is en dat het door de krapte regelmatig niet lukt om alle bedden van de IC altijd operationeel te hebben.
"Dit is een landelijk probleem", zegt Zeinstra. "In totaal hebben we 1.150 IC-bedden in Nederland, waarvan er maar ongeveer 900 operationeel zijn." Het ziekenhuis in Leeuwarden heeft normaal twintig bedden beschikbaar.

Pittige oplieding en swier wurk

De krapte yn it soarchpersoaniel is net nij, mar neffens Seinstra is de krapte op de spesjalisearre ôfdielingen slimmer. Dat hat neffens him in oantal redenen. "De studie is erg pittig. Hij duurt 18 maanden exclusief inwerken. En we verwachten dat je minimaal 32 uur werkt. Dat willen veel niet."
Remko Seinstra, manager van de Spoedeisende Hulp
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Naast de opleiding is ook het werk zwaarder dan dat van een reguliere verpleegkundige. Dat ziekt Amina Awjama ook. Ze werkt ongeveer een jaar op de IC. "Het ene moment is de patiënt stabiel en het andere moment stort hij als een kaartenhuis in." Toch is dit juist hetgeen Amina interessant vindt om mee te werken. "De symptomen van de patiënt laten bepaalde dingen zien. Dan kan ik als verpleegkundige verbanden leggen, diagnoses uitsluiten en proberen in te grijpen."
Het ene moment is de patient stabiel en het andere moment stort hij als een kaartenhuis in.
IC-verpleegkundige Amina Awjama
Ook Amina merkt de krapte van het aantal verpleegkundigen op haar afdeling. "Soms is de druk zo hoog dat je toch extra bedden moet creëren, maar je hebt dan niet altijd het personeel om bij die bedden te staan." Dat losse ze op de IC op met leerlingen die bijspringen. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost.

"Opleiding moet aantrekkelijker"

Volgens Seinstra is er daarom maar één oplossing: "De opleiding voor IC-verpleegkundigen moet aantrekkelijker gemaakt worden." Hij zegt dat de huidige generatie denkt: 'waarom zou ik dit doen als ik beter kan krijgen?''.
Seinstra: "Daarom moeten de IC-verpleegkundigen en eigenlijk ook de reguliere verpleegkundigen een beter salaris krijgen. Daarnaast kun je de druk verlichten door meer mensen in te zetten zodat je minder nachten hoeft te werken bijvoorbeeld. Dan heb je het met z'n allen wat lichter."

Voorbereiden op tweede coronagolf

Ondanks de krapte wil minister De Jonge het aantal bedden op de IC verhogen van 1.150 naar 1.700. Voor het geval dat er een tweede golf met coronabesmettingen komt. In het MCL zijn ze daarom achter de schermen aan het voorbereiden op een eventuele verhoging.
Nettsjinsteande de krapte wol minister De Jonge it tal bêden op de IC ferheegje fan 1.150 nei 1.700. Foar it gefal dat der in twadde weach mei coronabesmettingen komt. Yn it MCL binne se dêrom efter de skermen oan it tarieden foar in eventuele ferheging.
Als meer bedden mogelijk waren, hadden we het er niet over gehad, dan hadden we het gedaan.
IC-verpleegkundige Amina Awjama
IC-verpleegkundige Amina Awjama
Seinstra: "Wij denken dat we het bouwkundig aankunnen. Ook met het aantal machines dat nodig is voor meer bedden. Alleen het belangrijkste: de personele bezetting is lastig. We hebben nu al niet genoeg IC-verpleegkundigen. Daarnaast zijn de opleiding en de voorwaarden niet aantrekkelijk genoeg voor meer aanwas."
Hoeveel IC-bedden er precies bij komen in het MCL en de andere ziekenhuizen in Fryslân is nog niet duidelijk. Amina begrijpt de noodzaak van meer bedden wel, maar heeft wel een aantal kanttekeningen. "Om meer bedden te creëren gaat heel veel werk aan vooraf. Als meer bedden mogelijk waren, hadden we het er niet over gehad. Dan hadden we het gedaan."

Lange adem

Dit wordt een proces van de lange adem, zegt Seinstra. "Als de opleiding aantrekkelijker wordt gemaakt en de extra bezetting niet door het ziekenhuis betaald hoeft te worden, duurt het minstens drie jaar voordat we meer bedden kunnen realiseren."