Ondernemersvereniging Dokkum zet alles op alles voor een mooie zomer

De ondernemers in Dokkum bruisen van de ideeën om er toch nog een mooie zomer van te maken. Omdat een vergunningsaanvraag voor grote evenementen al gauw zes weken in beslag kan nemen, focust Ondernemersvereniging Dokkum op kleinschalige evenementen. De gemeente Noardeast-Fryslân denkt daarin volop mee.
It sintrum fan Dokkum © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Voor sommige ondernemers lijkt het een verloren zomer. Ondernemersvereniging Dokkum is echter positief. In de stad staat al van alles op stapel om er mooie weken van te maken. Eind deze week wordt er meer duidelijk als de Veiligheidsregio Fryslân met nieuw beleid komt voor kleine evenementen. Als de Veiligheidsregio groen licht geeft, is het de bedoeling dat de Dokkumer binnenstad wordt 'geprogrammeerd', zoals Ondernemersvereniging Dokkum het zelf uitlegt.

Admiraliteitsweken

Belangrijkste onderdeel van de plannen is om de programmering van de Admiraliteitsdagen, die nu niet doorgaan, uit te smeren. "Wij willen de Admiraliteitsdagen omdopen tot Admiraliteitsweken. Zo pakken we het hele seizoen en halen we elke dag een klein aantal mensen naar de stad toe", legt Eric Kooistra van Ondernemersvereniging Dokkum uit.
De kunst is nu om de stad van maandag tot en met zondag gezellig te maken. Ondernemersvereniging Dokkum kijkt samen met de gemeente en een architectenbureau hoe de openbare ruimte kan worden ingericht. De horeca-ondernemers hebben inmiddels toestemming gekregen om hun terrassen uit te breiden. Kooistra: "Er zijn zelfs terrassen op boten gebouwd. En als de horeca open is, zie je dat winkeliers het beter hebben. Die samenhang is heel duidelijk."
De Admiraliteitsdagen yn Dokkum © Marit Anker
Er wordt nagedacht over activiteiten voor jong en oud. Zo moet er bijvoorbeeld een reuzenrad en een draaimolen komen. Daarmee willen de ondernemers ook een statement maken: "Om Dokkum letterlijk weer op draai te brengen", legt Kooistra uit. "We zijn nu aan het kijken hoe we dat kunnen implementeren en sturen, met bijvoorbeeld kaartjes en tijdslots."

GO-loket

De Dokkumer ondernemersvereniging probeert weg te blijven van grotere vergunningen, waar veel tijd voor nodig is. De samenwerking met de gemeente daarin verloopt goed, volgens Kooistra: "Die is super. Je kunt echt zien dat de gemeente het belangrijk vindt. We hebben ook samen met de gemeente het GO-loket (Gemeente-Ondernemers-loket) geopend voor ondernemers die het moeilijk hebben. Zij kunnen daarin steun krijgen van de bank en andere ondernemers. Maar ze kunnen er ook terecht als ze ideeën hebben."
Het bruist van de ideeën dus in Dokkum. De ondernemersvereniging vergadert iedere week met onder andere de gemeente om de plannen verder uit te werken. Kooistra: "De plannen zijn heel concreet. We willen Dokkum weer draaiende brengen."
Vanaf 1 juli is er geen limiet meer aan het aantal mensen dat bijeen mag komen, zolang mensen reserveren en er een gezondheidscheck wordt gedaan. Als daar niet aan kan worden voldaan, geldt er een maximum van 100 mensen op binnenevenementen en 250 buiten. Ook moet nog altijd de anderhalve meter afstand worden aangehouden.
Eric Kooistra van Ondernemersvereniging Dokkum