Directeur Fries Landbouwmuseum teleurgesteld in provincie: subsidie naar nul

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het Fries Landbouwmuseum krijgt geen subsidie meer met de nieuwe verdeling van het cultuurgeld van provincie Fryslân. Het museum kreeg ieder jaar zo'n 185.000 euro en had net extra geld aangevraagd voor nieuwe plannen. In totaal ging het over 300.000 euro per jaar. Maar het museum kreeg een spijkerharde nul op het rekest.
Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
"Dit hadden we zelf niet verwacht", zegt directeur Henk Dijkstra. "We hadden goede plannen, vonden we zelf. Ik kan me niet helemaal vinden in het advies, volgens mij hadden we wel zo'n beetje opgeschreven wat er van ons verwacht werd. Maar de commissie denkt er anders over, dus dat is zo. We hadden ook een ambitieus investeringsprogramma en veel geld beschikbaar. Dus we waren wel optimistisch. Het is natuurlijk verdeling van armoede, dus we hadden wel ingeschat dat er kans was op iets minder. Maar nul, dat is apart. We zagen dit echt niet aankomen."
Wat er nu moet gebeuren, weet Dijkstra nog niet precies. "Wij hebben volgende week bestuursvergadering, dan moeten we het er maar rustig over hebben. Wij moeten eerst het rapport eens goed lezen. De gedeputeerde zegt ook dat er nog andere mogelijkheden zijn. Waar het geld vandaan komt, dat kan ons niet zoveel schelen. Als het er maar is."

Onmisbaar, maar ook een kleine 'voldoende'

Inhoudelijk krijgt het museum een 'voldoende' in het rapport van de commissie, maar dat moet minimaal 'goed' zijn. "Daar kun je niet veel mee. Ik moet het nog goed lezen", zegt Dijkstra. Het rapport zegt wel dat het Fries Landbouwmuseum onmisbaar is. "Dat geeft hoop voor de toekomst. Dus wij moeten maar eens een gesprek hebben met mevrouw Poepjes om te kijken hoe we dit oplossen." Gedeputeerde Sietske Poepjes presenteerde de plannen dinsdag.
Nog niet zolang geleden is het museum van Earnewâld naar Leeuwarden verhuisd. Ook een duur grapje. "Er is door de provincie op aangespoord dat we zouden verhuizen. Dus we hebben dat netjes gedaan en we hadden ook mooie plannen voor de toekomst. Dus zo bekeken is het teleurstellend." Er wordt gezegd dat het museum een bredere definitie moet hebben, als een museum voor het Friese platteland. Dijkstra: "Het gekke is: dat roepen wij steeds al. Dat zijn wij allang. En zo staan er wel meer dingen in waarvan ik denk: dat doen wij allang. Ik begrijp het niet helemaal."
Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda

Onafhankelijk

Anne Zijlstra van PvdA Fryslân denkt wel dat de provincie het goed heeft aangepakt met een adviescommissie. "Er zijn een aantal mensen heel blij, maar er zijn ook mensen die de tanden knarsen omdat ze te weinig geld krijgen. En ook mensen teleurgesteld. Maar we hebben echt gekozen voor een onafhankelijke commissie, dat is echt winst. Vanuit hun deskundigheid hebben ze het beoordeeld."

Kritisch

Zijlstra vindt het ook belangrijk om kritisch te blijven, "Onze kwaliteit is al geweldig na LF2018, maar die artistieke kwaliteit moet ook een speerpunt worden. Dat zie je ook in tal afwijzingen, dat dat een belangrijke keuze is."
Ook de PvdA'er zegt dat er echter nog wel mogelijkheden zijn voor de partijen die minder goed uit de bus komen. "Dat zou kunnen zijn dat wij in de andere programmalijnen kijken naar subsidiemogelijkheden om die partijen naartoe te leiden. Of dat wenselijk is en hoe dat moet, dat moeten de gedeputeerde en de ambtelijke dienst uitwijzen."
Directeur Henk Dijkstra van het Fries Landbouwmuseum en Anne Zijlstra van PvdA Fryslân