Gezondheidseconoom Jochen Mierau: corona-stoplicht nodig in regio's
Er moet een soort van stoplicht komen voor coronamaatregelen in de regio, vindt gezondheidseconoom Jochen Mierau van Rijksuniversiteit Groningen. Want waarom zouden maatregelen in Fryslân aangescherpt moeten worden wanneer er in Brabant een coronabesmetting is?

Momenteel is het coronabeleid volgens Mierau niet dynamisch genoeg. Daardoor is er te weinig draagvlak onder Nederlanders om zich aan de richtlijnen te houden. Daarom zou Nederland volgens Mierau in vijf regio's verdeeld moeten worden. Per regio moet dan de zwaarte van de maatregelen bepaald worden. Mierau: "Idee is dat als er in een regio een uitbraak is, dat je dan per regio kunt verscherpen met maatwerk. Individuen en ondernemers hebben uitleg nodig voor het feit dat er zulke strenge maatregelen zijn. Hierdoor krijg je veel meer draagvlak van het beleid. Ze snappen waarom ze binnen moeten blijven."
Noorden als regio
Mireau: "Wat we nu hebben gezien in de eerste golf van de corona-uitbraak dat er een intelligente lockdown was, maar dat was wel een botte bijl voor het hele land. Als we ons voorbereiden op het najaar als er mogelijk regionaal kleinere uitbraken kunnen komen, dan zou het goed zijn om Nederland op te delen in vijf regio's. Als er in jouw regio geen corona is en in een andere wel, dan zouden er andere maatregelen moeten gelden."
Fryslân zou dan het best bij Groningen en Drenthe kunnen. "Als je Nederland in landsdelen in zou delen, dan kom je al gauw op het noorden uit, Groningen, Drenthe en Fryslân, en zuiden, oosten westen en midden. Allemaal regio's van twee tot drie miljoen mensen. Op een schaal waar je ook ruimte hebt om beleid in te voeren," zegt Mireau.
Het stoplicht zou erbij kunnen helpen. "Als het groen is doe je wat je normaal ook deed, oranje is ertussenin, een beetje zoals nu, en rood is iedereen thuis en wachten tot het ergste over is."
Proportioneel
Mierau is niet de enige met dit standpunt. Professor dr. Alex Friedrich, hoofd van de afdeling microbiologie en infectieziekten van het UMCG-ziekenhuis in Groningen, vindt al langer dat er gekeken moet worden naar een regionale aanpak van het coronavirus. "Ik denk dat de mensen willen zien dat de maatregelen proportioneel zijn aan het risico op besmetting en verspreiding. Als er weinig brandhaarden zijn, is het voor mensen ook moeilijk om in te zien waarom er stringente maatregelen genomen worden. Ik denk dat wij ons goed moeten beseffen dat het najaar geen herhaling wordt van het voorjaar. Deskundigen zeggen dat er grote kans is op regionale uitbraken."
Gezondheidseconoom en hoogleraar Jochen Mierau