Het station in Leeuwarden wordt mogelijk (weer) okergeel geverfd

Het station van Leeuwarden is voor een klein deel okergeel geverfd. Dat is gedaan nadat er in opdracht van Prorail een onderzoek is ingesteld naar de oorspronkelijke kleur van het stationsgebouw. Op een klein deel is de zandkleur al aangebracht, als proef. Voor gemeente Leeuwarden kwam het aanvankelijk als een verrassing, maar monumentenzorg is positief.
De nieuwe-oude kleur © Omrop Fryslân, Sybrand Grasdijk
Leo van der Laan werkt bij gemeente Leeuwarden als coördinator monumentenzorg. Het was echter voor hem ook nieuw: "Ik was zelf ook verrast dat er al een proefstuk op zat. Maar het is een goede Nederlandse gewoonte geworden om bij dit soort bijzondere historische gebouwen kleurenonderzoek te doen door specialisten, vooral op de buitenkant. Prorail heeft het als een soort gedragsregel. De onderzoekster heeft ook meteen hoofdstation Groningen onderzocht, daar kunnen ook metamorfoses plaatsvinden."

Laag voor laag krabben

Hij legt uit hoe de onderzoekster te werk is gegaan. "Ze werken vanaf een steiger of uit een hoogwerker. Dan gaan ze op allerlei onderdelen aan de buitenkant met een chirurgisch mesje krabben om een soort kleurladders te maken. Ze pellen laag voor laag af. Als je maar één of twee kleuren aantreft, dan weet je dat het ooit helemaal kaal is gemaakt. Maar vind je een dik verfpakket en je komt op een onderste kleur op het pleisterwerk uit, dan weet je dat je een historische kleur hebt gevonden. En waarschijnlijk de originele kleur. Als je dat maar op tien verschillende plekken doet en het matcht, dan ontstaat er een goed beeld van hoe het is geweest."
Van der Laan is er zelf wel tevreden mee. "Wij stimuleren dat en zijn er een voorstander van. Als het kan, dan willen wij er graag aan meewerken. Ik ben er wel enthousiast over. Wit is geen kleur, het wit en lichtgrijs dat we al tientallen jaren kennen en veel op andere gebouwen zien, daar weet je vaak van dat het ooit anders was."

Niet iedereen zal blij zijn

Er zullen altijd verschillende reacties komen, geeft hij aan. "Ik hoor heel veel mensen de laatste jaren over de kleuren van de panden van het St. Antony Gasthuis aan de Grote Kerkstraat, Als je hoort hoe mensen daar op reageren en hoe mooi veel mensen het vinden... Het blijft smaak, er zullen altijd mensen blijven die het niet mooi vinden. Maar de meeste mensen zijn wild enthousiast."

Middenstuk anders

De vraag is: komt it der echt? "Ik kreeg een mail van Prorail dat ze binnenkort de proeven willen beoordelen met een aantal mensen. Het kan best zijn dat het nog een beetje wordt aangepast. Maar ik heb het rapport nog niet gezien. Er is nog wel een lastig punt: het station stamt uit de late negentiende eeuw, maar het middendeel is een stuk jonger. Uit het begin van de twintigste eeuw. Dus de vraag is hoe je daar mee omgaat." Volgens Van der Laan zal dat gesprek binnenkort gevoerd worden.
Leo van der Laan van gemeente Leeuwarden