Politie gebruikt meer geweld volgens de cijfers, maar telt ook anders

De politie-eenheid Noord-Nederland gebruikt vaker geweld in Fryslân dan in Groningen en Drenthe. In onze provincie gaat het om 749 zogeheten 'geweldsaanwendingen' in 2019, bijna veertig procent van het totaal in de noordelijke drie provincies. De jaren daarvoor noteerde de politie in heel Noord-Nederland zo'n 500 keer gebruik van geweld. De sterke groei komt onder meer doordat de gegevens anders worden geteld.
Agenten in Fryslân © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Zo noteert de politie sinds begin 2019 alle keren dat het geweld inzet. Als de politie bij een incident bijvoorbeeld drie keer geweld gebruikt, wordt dat ook als drie gewelsaanwendingen geteld. Eerder telde de politie alleen het zwaarste geweldsmiddel dat ze bij een dergelijk incident inzetten.

Heel breed

In Fryslân gaat het dus om 749 keer dat er geweld is gebruikt. "Dat zegt niet zo heel veel", zegt politiewoordvoerder Anne Kok. "Onder die geweldsaanwendingen verstaan we het intrappen van een deur, het intikken van een raampje tot het gebruik van een vuurwapen."
Dat de cijfers in Fryslân en Groningen hoger liggen dan in Drenthe, heeft er onder meer mee te maken dat in de eerste twee provincies grotere plaatsen liggen. "Juist in stedelijke gebieden zoals Leeuwarden en Groningen wordt vaker geweld ingezet door de politie dan op het platteland. Dat komt doordat er meer horeca is en dat er meer evenementen in die kernen zijn." In Fryslân liggen de cijfers ook nog hoger dan in Groningen, maar dat verschil is volgens Kok niet erg groot.

Lering trekken uit de sifers

Volgens Kok vindt de politie het belangrijk dat de cijfers naar buiten komen. "De politie heeft een geweldsmonopolie, we mogen geweld gebruiken als daar reden toe is. Maar we zijn er wel ontzettend terughoudend mee. Het vastleggen van de cijfers doen we niet alleen als verantwoording naar de maatschappij, maar ook om ervan te leren. Kunnen we volgende keer iets anders doen? Moeten we de volgende keer ook iets anders doen? Het is belangrijk om er lering uit te trekken."
Anne Kok van de politie