Groot onderhoud aan tropische kas in Beetsterzwaag

Nu er door de coronacrisis geen bezoekers mogen komen bij de Tropische Kas in Beetsterzwaag is er gestart met het groot onderhoud. De historische kas was hoog toe aan een facelift.
Tropyske kas
Projectleider Joghum Knol legt uit waarom de facelift nodig is. "In de tropische kas is de temperatuur tussen de 27 tot 30 graden met een heel hoge luchtvochtigheid, waardoor de kas erg geschikt is voor tropische bloemen en planten. De huidige kas bestaat uit hout en glas. Kortom: een bron om te verrotten. Vandaar dat we nu kiezen voor duurzaam staal met glas om de tropische kas voor de toekomst te verduurzamen."

Plannen maken

Zo'n 65 vrijwilligers zorgen iedere dag voor de bloemen en planten en trakteren bezoekers op koffie en thee. Om hen bij de verbouw te betrekken, werden alle vrijwilligers uitgenodigd om mee te denken over nieuwbouwplannen.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Dat duurde even, legt Knol uit. "We moesten eerst een verantwoord plan hebben, waarvoor we een architect hebben ingeschakeld. Iets veranderen kost tijd, vandaar dat we onze trouwe leden hebben meegenomen in de plannenmakerij. En toen moesten we op zoek naar geld om dit plan mogelijk te maken."

Geluk bij een ongeluk

Nu de financiering rond is, kan de verbouw los. "Volgende week begint de aannemer. We hebben zelf het sloopwerk al gedaan. Nu er door het coronavirus minder mensen op bezoek komen, kunnen we flinke stappen maken. Het coronavirus is voor ons een geluk bij een ongeluk, dat we nu de tijd en ruimte hebben om de verbouw uit te voeren."
Projectleider Joghum Knol
Een van de vrijwilligers die bijna iedere dag in de tropische kas te vinden is, is Koen Rijntjes. Hij heeft de handen al flink uit de mouwen gestoken om te helpen met de sloopwerkzaamheden.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Eeuwenoude bougainvillea

Er zijn 5 kassen, waarvan eentje de tropische kas is. Die heeft geen dak op dit moment, daar wordt druk aan gewerkt. "Het dak lekte aan alle kanten", zegt vrijwilliger Sjoukje Hemminga. Haar vader heeft er ook 50 jaar gewerkt. "Eén van de planten die we hebben, is de paradijsvogelbloem. Een andere mooie vind ik de bougainvillea. Die is al heel oud, uit de vorige eeuw is die als stekkie meegenomen bij de Middellandse Zee vandaan." De planten zijn geworteld en kunnen niet worden verplaatst.
Koen Rijntjes mag graag in de kas zijn. "Het is als werken in een soort paradijs met alle grote bomen om ons heen, in het parklandschap van de adel die destijds eigenaar was." Hij heeft zes jaar in Afrika gewerkt in de ecologische landbouw en voelt zich wel thuis in de warmte van de kas.
Over drie weken moet het dak op de kas klaar zijn. Begin augustus hopen de vrijwilligers weer bezoekers te mogen ontvangen.
Vrijwilligers Sjoukje Hemminga en Koen Rijntjes