Niet één of twee, maar meer dan honderd vleermuizen in woonhuis

In een huis in Franeker zitten vleermuizen. En niet één of twee, maar wel meer dan honderd. De bewoners hebben geen overlast van de vleermuizen, maar de buren wel.
© Omrop Fryslân
De vleermuizen zijn een beschermde soort in Europa. Het is daarom moeilijk om de dieren weg te halen. De bewoners en de buren willen de dieren daarom laten zitten, maar dat zorgt wel voor overlast. Bewoner Hendrik van den Akker vertelt dat de vleermuizen er al meer dan tien jaar zitten. "Ze zitten rondom het hele gebouw, aan drie kanten."
Van den Akker heeft zelf niet veel last van de dieren, maar de buren wel. De vleermuizen poepen in de tuin van de buren. "Ze poepen op de tegels en op het bootje dat daar ligt, dus de buren zijn er niet zo blij mee", zegt Van den Akker. Toch willen ze beide wel dat de vleermuizen blijven zitten.

Oplossingen

Foppe van der Meer van landschapsbeheer Fryslân helpt de familie Van den Akker om met de beestjes om te gaan. Volgens Van der Meer is het bijzonder dat de vleermuizen met zoveel in een woonhuis zitten.
Om het voor de bewoners aangenaam te maken om met de dieren te leven helpt hij met het vinden van oplossingen voor de overlast. "We hebben nu een zachte oplossing gekozen om het klimaat in de spouwen niet te verstoren. Er zit nu gaas onder het dak, maar er moet nog een klein gaatje onder. Dan is het grootste probleem opgelost, denk ik."
Verslaggever Jantine Stoffers in Franeker