Motie tegen gebruik van biomassa, maar 'het blijft noodzakelijk'

Biomassa blijft noodzakelijk voor de productie van biogas en is zeker duurzaam. Dat zegt Erik Brouwer van het bedrijf Grienr uit Leeuwarden, tevens voorzitter van de Biogas Branche Organisatie. Grienr houdt zich onder anderen bezig met de opwekking van biogas uit afval. Brouwer zegt dit als nuancering van de negatieve klank die biomassa op moment heeft vanwege de kritiek op het verbranden van hout in energiecentrales.
© Pixabay, recyclind
In de Tweede Kamer wordt dinsdag een motie van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie behandeld, die vraagt om een verbod op het gebruik van biomassa in centrales voor de productie van stroom en warmte.

Biomassa in kwaad daglicht

Vooral aan het verbranden van hout moet een einde komen, vinden de coalitiepartijen. En dat terwijl biomassa in het klimaatakkoord van hetzelfde kabinet een grote rol speelt. Ook gaat er miljarden aan subsidie naartoe. Biomassa staat daardoor opnieuw in een kwaad daglicht.
Brouwer begrijpt dat heel goed. Maar hij wijst er op dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen het verbranden van hout en het gebruik van biologische afvalproducten voor de productie van stroom en biogas.
Erik Brouwer, voorzitter van de Biogas Branche Organisatie